Vulin: Da kroz svet kapitala sačuvamo svet rada, ali na način da svet rada ne naškodi svetu kapitala

30.04.2014.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin rekao je, povodom predstojećeg praznika rada, da se mora učiniti sve da se kroz svet kapitala sačuva svet rada, ali tako da svet rada ne naškodi svetu kapitala.

 

Vulin je za Međunarodni radio Srbija rekao da istorijska podela na levicu i desnicu u ideološkom smislu više nije tako izražena.

Svet rada i svet kapitala su vekovima dve suprostavljene stvari, kaže Vulin, ukazujući na tendenciju da sve više nestaju ona tradicionalna obeležja, koja su nekad opredeljujuće uticala na profilisanje političkih partija, njenih pozicija i načina delovanja.
"Na sreću ili na žalost, istorijska podela na levicu i desnicu u nekom ideološkom smislu više nije aktuelna i sada se ona posmatra i definiše u nekim drugačijim okvirima i relacijama", objasnio je on.

Vulin je ocenio da ono za što su se zalagale i krvarile partije levice proteklih vekova, danas su opšte ljudske vrednosti, koje pripadaju svima.

Bratstvo, jednakost i sloboda nisu vlasništvo samo levice, već je to vrednost celokupne naše civilizacije, smatra on.

Jednako tako i tržišna efikasnost, na kojoj je uvek insistirala desnica, nije, niti može da bude, samo vlasništvo desnice, kaže Vulin i kao primer navodi upravo komunističke zemlje, poput Kine i Vijetnama.
"One su razvile kult fanatičnog rada, odnosno inisistiraju na maksimalnoj iskorištenosti radnog vremena i privrednoj efikasnosti, bazirajući na tome razvoj svojih ekonomija i rast životnog standarda građana", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, u sadašnjim uslovima i aktuelnom trenutku u kome se Srbija nalazi, sindikati će morati da razumeju da ne mogu da dobiju sve ono što bi želeli, ili što bi on lično, kao levičar, socijalista želeo da im dam.

Sa druge strane, kako je istakao, poslodavci takođe moraju da znaju da ne mogu efikasnost poslovanja isključivo da baziraju na bezdušnom iskorištavanju radnika i svako otpuštanje radnika sa posla pravdaju nedovoljnom efikansnošću.

To je, kako je naveo, izazov pred kojim se trenutno nalaze, jer vlada mora da predloži set ekonomskih zakona sa ciljem da podstaknu efikasnost, a ne ugroze osnovna prava radnika.
"U ovim kriznim vremenima moramo da pokušamo da kroz svet kapitala sačuvamo svet rada, ali na način da svet rada ne naškodi svetu kapitala. Jednako tako i da se preduzetniku ne dozvoli da se ponaša prema radniku kao prema robu, ili običnoj robi, koja samo ima nekakvu upotrebnu vrednost i ništa više", istakao je Vulin.

To, kako je kazao, neće biti ni malo lak zadatak i svi ćemo u tome morati pomalo da popustimo.
"Siguran sam da će vlada Srbije, voditi računa da se teret krize pravilno raspodeli u društvu", zaključio je Vulin.

Vulin je razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, Ljubisavom Orbovićem i Branislavom Čankom o izmenama Zakona o radu.

Razgovor je protekao u duhu konstruktivnog dijalog i iznalaženja najboljih rešenja koja će zadovoljiti interese i poslodavaca i zaposlenih, saopštilo je ministarstvo.
Dogovoreni su naredni koraci i vremenski okviri za realizaciju izmene zakona, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug