Sindikat EPS: Premijer bez elektroprivrede ima status predsednika mesne zajednice

30.04.2014.

Najava privatizacije manjinskog dela EPS-a uzburkala je sindikat tog preduzeća, zaposlene i stručnu javnost, koji, iako je još nejasno o kakvim je tačno planovima reč, smatraju da EPS ne bi trebalo da bude prodat u delovima, već da se nađe strateški partner, koji bi sa EPS-om ulagao u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.

 

"Sam premijer Aleksandar Vučić je ostao nedorečen kada je govorio o privatizaciji EPS-a, ne znamo na koje je delove mislio, ali smatram da se to odnosilo na koncesiju za ugljenokop Radljevo i izgradnju nove Termoelektrane "Nikola Tesla" B3 u Obrenovcu, odnosno o ulasku strateških partnera u saradnju sa EPS-u na izgradnji novih energetskih objekata", rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević.

Za sindikat je ulazak strateškog partnera prihvatljiv, ali ne i da on postane manjinski vlasnik koji bi postavljao većinu menadzmenta u EPS-u, jer bi to bilo pogubno, dodao je Đorđević.

On smatra da EPS nikada neće biti prodat kao Telekom Srbije, već je ponovio da se verovatno radi o strateškom partneru za izgradnju nekih novih kapaciteta.

Đorđević naveo da je on sam premijeru uoči ovih izbora poručio da razmisli šta će ako bude došlo do privatizacije EPS-a, jer kako je rekao, "premijer bez elektroprivrede ima status predsednika mesne zajednice".

Privatizacija bi bila dobra za državu, ali ne i za građane, jer bi cena struje morala znatno da se poveća, a isključenja bi bila mnogo rigoroznija, kazao je Đorđević.

Sam čin prelaska EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je početak privatizacije kompanije, i spremni smo da otvorimo pitanje o kom obimu i obliku privatizacije je reč, rekao je Đorđević i najavio da će se zato posle Prvomajskih praznika sastati sa premijerom Vučićem i novim ministrom energetike Aleksandrom Antićem.
"Mislim da je stvar još u povoju, ali ne iznenađuje, s obzirom na to da je Kori Udovički dobila mesto ministra u novoj Vladi Srbije, jer je to njen stari koncept, kao bivšeg ministra energetike iz 2002. i 2003. godine”, rekao je vođa sindikata EPS-a.

Za vreme obavljanja funkcije ministra energetike 2002. i 2003. godine. Kori Udovički se zalagala za osamostaljenje delatnosti EPS koje se ne bave proizvodnjom struje, čime bi počeo proces restrukturiranja EPS-a sa čime se sindikati nisu složili.

Ostali ministri energetike su isticali da je EPS "najveće blago Srbije" i da treba da ostane u vlasništvu države, ali da je neophodna reorganizacija kompanije u skladu za zahtevima evropskog energetskog tržišta i razdvajanje delatnosti unutar kompanije.

Prethodni menadžment EPS-a, koji je počeo unutrašnje restrukturiranje kompanije, smatrao je da bi najbolji način za promenu vlasničke strukture kompanije bila dokapitalizacija kroz strateške projekte, a osticali su da i da je restrukturiranje EPS-a posle 2009. godine, donošenjem nove strategije, usmereno ka unapređenju konkurentnosti kompanije, što je neophodno zbog liberalizacije tržišta struje.

Sindikat radnika EPS uvek je isključivao mogućnost privatizacije tog javnog preduzeća i najavljivao da bi radnici stupili u štrajk ukoliko bi bila doneta odluka o privatizaciji EPS - a.

Sa sindikatima se sada slažu i energetski stručnjaci u tome da bi Srbija trebalo da upravlja EPS-om i da EPS ima dovoljno dobar domaći menadžment da sam pravi profit i uspešno posluje, a da je potrebno da EPS iz javnog preduzeće pređe u akcionarsko društvo, da ima tržišnu cenu struje da može da ulaže u nove objekte i da se politika povuče iz EPS-a.

Najbolje bi bilo da mi sami vodimo EPS, kome je potrebna dobra unutrašnja reorganizacija i dobar menadžment da bi postala profitabilna i zdrava kompanija, bez viška zaposlenih, koja će sama, bez privatizacije, izvršiti ulaganja u nove kapacitete, jer ima dosta mogućnosti za to, rekao je profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković.

On je ocenio da čcak i kad je reč o dokapitalizaciji EPS-a, treba biti oprezan, jer postoje mnogi rizici, među kojima su najveći da kompanija postepeno od manjinskog pređe u većinsko vlasništvo stranog partnera, a navodi se i mogućnost znatnog povećanje cena struje zbog eventualne privatizacije.

U EPS-u je Tanjugu rečeno da Vlada Srbije, kao vlasnik EPS-a, donosi odluku o tome da li će EPS dobiti strateškog partnera, kao i da li će biti dokapitalizacije ili privatizacije.

Poslovodstvo EPS-a je eskpoze predsednika Vlade Srbije razumelo kao signal da treba ubrzati planiranu reorganizaciju i korporativizaciju EPS-a, što i jeste plan ovog menadžmenta, istuče se u saopštenju te kompanije i dodaje da je cilj menadžmenta da modernizacijom, EPS postane što efikasniji i uspešniji.

 

Izvor: Tanjug