Potpuna obustava rada u Auto-moto savezu

26.04.2014.

Operativni centar Auto-moto saveza Srbije prestao je da radi. Zaposleni potpunom obustavom rada žele da pokažu nesaglasje sa radom generalnog sekretara Aleksandra Nikačevića. Operativni centar AMSS prvi put za 34 godine postojanja potpuno prekida rad.

 

Decenijama poznati broj za informacije i pomoć na putu više ne radi. Po rečima radnika AMSS, pritisak smenjenog rukovodstva postao je neizdrživ kada je u prostorije Saveza i operativnog centra ušlo nepoznato privatno obezbeđenje.

"Svi koji su bili u Operativnom centru tu su da napuste ove prostorije. Sa našim kolegama iz Operativnog centra je i mnogo naših kolega iz zgrade direkcije AMSS, koja je inače nedostupna za one koji tamo rade još od 16. aprila, s obzirom da je i tamo bilo pedesetak neidentifikovanih osoba koji su štitili zgradu i pre svega g. Aleksandra Nikačevića", kaže Zorica Bilbajkić, predsednica Skupštine AMSS.

Vladan Jović iz AMSS je rekao da Nikačevića niko ne može smeniti. Između ostalog je rekao da ga ni na B92 nisu smenili.

AMSS već nedeljama praktično radi u uslovima štrajka, uz minimum rada. Sada ni tog minimuma nema. Beogradski operativni centar primao je pozive iz cele zemlje i koordinirao aktivnosti terenskih službi. Prestankom njegovog rada domaći i strani vozači ostaju bez informacija o uslovima saobraćaja, kao i bez mogućnosti za pomoć u slučaju nezgode.

Aleksandar Nikačević je sa mesta generalnog sekretara smenjen na dve vanredne skupštine AMSS. Na zahtev radnika, Nikačević je pre nekoliko dana u Agenciji za privredni registar APR najpre izbrisan kao ovlašćeno lice, da bi istog dana to rešenje i bilo poništeno.

Za ponedeljak je najavljen novi protest zaposlenih iz cele Srbije.

 

AMSS: Radimo, imali smo sabotažu

AMSS negirao je da je operativni centar prestao sa radom. Kako su naveli u saopštenju, operativni centar AMSS nije radio u periodu od 17 do 19 časova zbog sabotaže.

 

APR: U registar upisani i Nikačević i Trivić

Agencija za privredne registre (APR) upisala je u registar APR-a i Aleksandra Nikačevića i Stanka Trivića iz udruženja Auto-moto saveza Srbije (AMS S), po sili zakona, jer je probijen rok u kojem je registrator od dana podnošenja prijava bio obavezan da donese odluku.

Registrator registra udruženja u APR, Nives Čulić izjavila je danas Tanjugu, povodom različitih tumačenja u javnosti u vezi odluke APR-a o registraciji zakonskog zastupnika AMS S, da je agencija u tom slučaju postupila u skladu sa Zakonom o postupku registracije.

Na pitanje da li je Nikačević jedini zakonski zastupnik AMS S kao što je to juče saopšteno iz tog udruženja, ona je rekla da "trenutno zakonski zastupnik AMS S jeste Aleksandar Nikačević".
Čulić je rekla da su 15. aprila i Aleksandar Nikačević i Stanko Trivić podneli registracione prijave, a da je obaveza APR bila da donese odluku u roku od pet dana od dana prijema prijave.
"To znači da je odluka morala biti doneta do 20. aprila, a s obzirom da je to bio neradni dan, rok se pomera na prvi radan dan, a to je bio 22. april", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, APR je na osnovu zahteva Osnovnog javnog tužilaštva podnela 16. aprila kompletan spisak predmeta tom tužilaštvu, koje je tu dokumentaciju Agenciji vratilo 23. aprila, odnosno po isteku roka koji je zakonom određen registratoru za odlučivanje po prijavi.
"U slučaju da se propusti rok za odlučivanje, registrator ima obavezu da sprovede traženu registraciju bez proveravanja ispunjenosti uslova, odnosno po zakonu se smatra da je registraciona prijava usvojena", kazala je Čulić.

Ona je dodala da je Stanko Trivić podneo registacionu prijavu 10. aprila, ali je ona bila odbačena, jer nisu bili ispunjeni formalni uslovi za registraciju, odnosno nije bila uredno popunjena registraciona prijava.

Drugu prijavu Trivić je podneo posle pet dana, a propisi nalažu da ako se podnese u roku koji je određen za dopunu dokumentacije zadrzava se pravo prioriteta pa je registraciona prijava Trivića usvojena, objasnila je Čulić.

Nakon toga usvojena je i Nikačevića na osnovu člana 19. Zakona o postupku registracije.
"APR nije sud i situacija u kojoj se nalazi AMS S trebalo bi da se rešava pred sudom. Zakonom o udruženjima je propisano da se postupak donošenja odluka u udruženjima, njihova zakonitost utvrđuje pred osnovnim nadležnim sudom", kazala je Čulić.

Ona je navela da o tome da li je postupak donošenja odluka u AMS S u skladu sa zakonom i statutom posao nadležnog suda, a ne APR.

Obe strane u udruženju AMS S mogu da upute žalbu ministarstvu nadležnom za poslove državne uprave u roku od 30 dana od dana objavljivanja rešenja na internet strani agencije, saopšteno je ranije danas iz APR.

U postupku odlučivanja po podnetim registracionim prijavama, Registrator u APR-u donosi odluke na osnovu činjenica iz prijave, priloženih dokumenata i registrovanih podataka, navodi se u saopštenju APR.

Oko 200 radnika AMS S je 17. aprila protestovalo ispred Vlade Srbije tražeći ispitivanje malverzacija u tom preduzeću i smenu generalnog sekretara Nikačevića, a posle uskršnjih praznika nastavili su proteste ispred sedišta AMS S u Beogradu.

Rukovodstvo AMS S saopštilo je nakon toga da Aleksandar Nikačević i dalje generalni sekretar tog preduzeća i njegov zakonski zastupnik, a da grupa radnika
AMS S koja je nastavila proteste, pokušava da ga smeni na nelegalan način.

 

Izvor: B92, Tanjug