Sertić: U javnoj upravi 30-40 procenata viška zaposlenih

25.04.2014.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će se nova vlada suočiti sa ogromnim izazovima, jer reformski procesi, prema njegovim rečima, moraju da budu sprovedeni do kraja, bez obzira na to koliko će biti bolni.

 

Sertić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, ukazao na nasleđene probleme preduzeća u restrukturiranju, dugova, balansiranja budžeta i omogućavanja rasta privredi.

On smatra da će najveći problem, pored rešavanja pitanja budžetskog deficita, biti promena navika unutar administrativnog sistema, jer u javnom sektoru ima za oko 35 odsto više zaposlenih i gde je neefikasan sistem.

Predsednik PKS je ocenio da se mora povećati prihodna strana u budžetu, navodeći da ima 156 javnih preduzeća koja predstavljaju opterećenje, a da u javnoj upravi ima za između 30 - 40 procenata zaposlenih vise nego što je potrebno.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se taj broj smanji za između 10 i 15 odsto i da se za te zaposlene nađu odgovarajuća mesta, uz socijalni program podrške.

On je istakao da je do sada bilo zahteva za smanjivanje troškova i penzija i deficita i daleko veće otpuštanje iz javnog sektora, ali da će se ipak voditi borba da se spase svaka firma i svako radno mesto i biti uklonjene sve prepreke za razvoj biznisa.

"Ljudi se kod nas ponašaju da država mora sve da učini za njih. To vreme je prošlo, planska privreda", rekao je Sertić.

Sertić je najavio da će se tražiti veći rad i veća kontrola troškova, jer je Srbija vodeća po broju službenih automobila, što je samo jedna od oblasti, gde su moguće uštede, ali da pri tom uštede ne smeju da budu na račun privrede.

Predsednik PKS je doidao da je važno da vlada bude dobro sinhronizovan tim koja će omogućiti da privreda funkcioniše i sprovesti reforme, koje pri tom neće zakačiti najsiromašnije slojeve stanovništva.

 

Izvor: Tanjug