Dželetović: Srbija nije daleko od bankrota

25.04.2014.

Predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke profesor dr Milenko Dželetović izjavio je danas da su bolne mere neophodne da bi se sanirala teška ekonomska situacija i da očekuje da već posle prve godine mandata nove vlade građani osete bar mali pomak u materijalnom stanju i životnom standardu.

 

Dželetović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, ukazao da je tokom 12 godina sprovođen loš ekonomski koncept i da Srbija nije daleko ni od bankrota, ukoliko nova vlada ne preduzme hitne mere na stabilizaciji fiskalnog deficita i ojačavanja proizvodnje.

On je istakao da je za tih 12 godina kumulativni deficit iznosio čak 70 milijardi dolara, da je izgubljeno 750.000 radnih mesta i "više smo se zadužili nego Broz i Milošević, nego za prethodnih 55 godina".

Predsednik Ekonomskog saveta SNS je najavio čitav set mera, pre svega u reformi javnog sektora, zbog neracionalnog trošenja budžetskih sredstava i loših investicija u javnim preduzećima.

On je najavio da se mora rešiti problem 153 preduzeća u restrukturiranju tako što će se za svako od njih pronaći strateški partner, a onima, koji ne budu imali tržišnu perspektivu, sledi zatvaranje, uz adekvatan socijalni program.

Dželetović je najavio preispitivanje opravdanosti postojanja 140-150 agencija, zavoda, kancelarija i fondova i donošenje 20 zakona do 1. juna i mere na osposobljavanju poreske uprave, legalizaciji sive ekonomije, ukidanju bespotrebnih troškova i podsticaj za mala i srednja preduzeća.

On je najavio "ukidanje solidarnog poreza i njegovu zamenu sa jedinstvenom stopom od 10 odsto u javnom sektoru" i da će biti učinjeno sve da se izbegne nepopularna mera da se dira u ionako obezvređene penzije, nego da će se "početi prvo od ministara i političara", za koje je najavljen porez.

Predsednik Ekonomskog saveta SNS je najavio da je cilj stvaranje zdravih osnova za uređenu infrastrukturu, investicioni ambijent, proizvodnju, proces reindustralizacije i privlačenje investicija.

 

Izvor: Tanjug