Osnovana Švajcarsko-srpska privredna komora

24.04.2014.

Švajcarsko-srpska privredna komora radiće na jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje, rečeno je u Beogradu na predstavljanju te privredne asocijacije.

 

Komora je registrovana u martu 2014, a prvi sastanak će održati u junu.

Jedan od osnivača Švajcarsko-srpske privredne komore, regionalni direktor kompanije Nestle adriatik Ansgar Borneman, rekao je da će to udruženje privrednika pružiti podršku održivom razvoju Srbije i biti glas privrednika.

"Uloga Komore je da pruži sve potrebne podatke kompanijama iz Švajcarske koje žele da posluju u Srbiji i srpskim kompanijama koje planiraju da šire poslovanje u Švajcarskoj", istakao je Borneman.

On je dodao da je cilj Komore i da uspostavi vezu s donosiocima odluka u Srbiji, kako bi doprinela poboljšanju poslovne klime.

Potpedsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović kazao je da su ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske prošli značajan put u poslednjih 14 godina i da se pokazalo da je Srbija bitna za švajcarske kompanije.

"Švajcarska privreda računa na srpske kompanije kao na partnere", rekao je Vesović i istakao da će Privredna komora Srbije pružiti podršku u daljem radu Švajcarsko-srpske privredne komore.

Otpravnik poslova Ambasade Švajcarske u Srbiji Žan-Lik Oš kazao je da je sada ključni trenutak za reforme u Srbiji i da Švajcarska pruža podršku mandataru za sastav nove vlade Aleksandru Vučiću, budućoj vladi i Skupštini da preduzmu promene koje su ključne za dolazak investitora.

Trgovinska razmena Švajcarske i Srbije, kako je rekao, u 2013. godini je iznosila oko 320 miliona dolara i on očekuje da će uzlazni trend biti nastavljen, kao i da će trgovinski odnosi dve zemlje ići u pozitivnom pravcu.

Švajacarska je najznačajniji spoljnotrgovinski partner srpske privrede u okviru EFTA regiona, jer robna razmena dve zemlje učestvuje u ukupnoj robnoj razmeni sa tom ekonomskom grupacijom više od 85 odsto.

Srbija je 2013. izvezla u Švajcarsku robu vrednu vise od 104 miliona dolara, a uvoz je bio u vrednosti od 212 miliona dolara.

Najviše se izvezeno električne enegrije, bakra, delova nameštaja, malina i guma za automobile, a uvezeno lekova, plastike, lepkova i dijagnostičkih reagensa.

Najveći investitori iz Švajcarske su Holcim, koji je kupio Fabriku cementa Novi Popovac, zatim Hom arts, koji je kupio Jugošped i Centrotekstil, Fidelinku je kupio Mineko, a Fabriku lekova Beograd kompanija Farma svis.

Švajcarska je od 2001. do 2012. dodelila Srbiji donacije i humanitarnu pomoć u iznosu od 122 miliona evra, pre svega za energetski sektor, reformu i modernizaciju državne uprave i pomoć lokalnoj samoupravi.

Osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore pokrenule su švajcarske firme uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji. Među njenim osnivačim su kompanije Nestle, Roš, Sika, Ringijer i Holcim. U Srbiji, prema podacima Ambasade Švajcarske, ima 86 švajcarskih firmi i predstavništava, a još 20 internacionalnih kompanija koje imaju sedište u Švacarskoj, aktivne su u Srbiji. Od 172 zemlje sa kojima Srbija ima promet, u 2013. Švajcarska je bila na 25. mestu po vrednosti izvoza i uvoza. Najveći potencijali za izvoz iz Srbije u Švajcarsku imaju poljoprivreda, tekstilna, metalna, prehrambena i mašinska industrija i turizam.

 

Izvor: Beta, B92