Jumko: Bez dogovora sa Ministarstvom privrede, štrajk se nastavlja

24.04.2014.

Predsednik Samostalnog sindikata Jumka Slađan Mitić kaže da u Ministarstvu privrede nije postignut konkretan dogovor i da radnici ostaju u štrajku.

 

Radnici Jumka iz Vranja štrajkuju više od tri meseca, ali Mitić navodi da štrajk neće biti radikalizovan pre formiranja Vlade Srbije.

Mitić je naveo  da su predstavnici sindikata iz Jumka u razgovoru sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Mišel Nikolić dobili obećanje da će se nakon formiranja Vlade Srbije rešavati sudbina Jumka, a da će radnicima jedna minimalna plata biti uplaćena u toku sledeće nedelje.

Sastanku je osim Mitića prisustvovala i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Jumku Snežana Veličković.

"Nismo postigli konkretan dogovor i nisam zadovoljan kako je sastanak protekao, nastavićemo štrajk, ali radikalizacije neće biti dok se ne formira Vlada Srbija. Ako i nakon toga ne bude konkretnih rešenja krenućemo pešice u protest za Beograd. Ako nam ne budu dozvolili da idemo autoputem ići ćemo alternativnim putevima", kazao je Mitić.

Radnici Jumka, koji štrajkuju od sredine januara, izmedju ostalog zahtevaju i isplatu šest zaostalih plata, kao i uplatu poreza i doprinosa od 2010. godine.

Od početka štrajka Vlada Srbije je ispunila deo zahteva koji se odnosio na overu zdravstvenih knjižica i isplatu dve minimalne plate.

Holding kompanija pamučni kombinat Jumko, koja ima oko 1.700 zaposlenih, akcionarsko je društvo u restrukturiranju, u kome više od 60 odsto vlasništva ima država.

 

Izvor: Beta, B92