Manje radnika u vojnoj industriji

12.01.2014.

Ministar odbrane Nebojša Rodić upoznao je rukovodstvo fabrike "Milan Blagojević - namenska a.d" sa odlukom Vlade Srbije o smanjenju zaposlenosti u toj oblasti.

 

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Rodić je sa direktorom fabrike Radošem Milovanovićem razgovarao o aktuelnom trenutku poslovanja fabrike koja se bavi proizvodnjom jednobaznih i dvobaznih baruta i raketnih goriva.

"Danas sam tu i da domaćinima predočim zakonska rešenja Vlade Srbije koja se tiču broja zaposlenih po svim osnovama, sa jasnom porukom da se broj zaposlenih mora smanjivati, a stepen angažovanosti na poslovima povećati. Cilj je da do 31. decembra ove godine smanjimo broj zaposlenih u namenskoj industriji za deset procenata", rekao je Rodić. 

Prema njegovim rečima, ta industrija je privilegovana, jer je u pojedinim segmentima javnog sektora predviđeno i tri puta veće smanjenje broja zaposlenih, uz napomenu da od 1. januara u sektoru namenske industrije neće biti novih zapošljavanja bez saglasnosti Ministarstva odbrane. 

Rodić je naveo da od predstavnika užičkog "Prvog partizana" i lučanskog preduzeća očekuje agresivan nastup na predstojećem Sajmu malokalibarske municije u Las Vegasu. 

"Ono što smo danas videli prilikom obilaska preduzeća 'Milan Blagojević - namenska a.d' pokazuje i da je neophodno da budemo bolje koordinisani kako se ne bi događalo da su proizvodi ove fabrike atraktivni za rumunske i bugarske kupce, a da nisu dobri za kupce u Srbiji. Nama je bitan svaki dinar, svaki cent i neodrživo je da se proizvodi koje mi proizvodimo kupuju od onih koji u nama vide samo tržište", rekao je on. 

Prema rečima ministra odbrane, tokom naredne sedmice u Beogradu će biti održan sastanak tri direktora fabrika iz sektora namenske industrije, sa predstavnicima Vojnotehničkog instituta i Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane na kome će biti reči o tome šta treba uraditi da se unapredi ciklus poslovanja, kako bi se u najvećoj mogućoj meri smanjila zavisnost od uvoza. 

Preduzeće "Milan Blagojević - namenska a.d" Lučani je deo odbrambene industrije Srbije i danas u oblasti proizvodnje jednobaznih, dvobaznih baruta i raketnih goriva predstavlja priznatog proizvođača.
Posluje kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa u kome je 67,78 procenata kapitala u vlasništvu države i zapošljava oko 1.100 radnika.


Izvor: Beta