"ITM hoće da nas otera u stečaj"

23.04.2014.

Oko 200 radnika počelo je danas protest ispred preduzeća Precizna mehanika u Beogradu zbog obustave proizvodnje i sa zahtevom da im se isplate zaostale zarade.

 

Glavni poverenik sindikata Industrije precizne mehanike Nezavisnost Milorad Macut izjavio je da je kompanija ITM kao većinski vlasnik u tom preduzeću obustavila proizvodnju 14. marta ove godine bez ikakvog razloga, s obzirom na to da je radila punim kapacitetom za poznatog kupca koji je za deo robe već dao avans.

"Ne možemo da shvatimo zašto je onda prekinuta proizvodnja, jer imamo tržište i kupce i izvozimo 80 odsto proizvodnje", kazao je Macut.

Prema njegovim rečima, verovatno je cilj takve odluke da se Precizna mehanika otera u stečaj, da bi se većinski vlasnik oslobodio malih akcionara i radnika, i dobavljača kojima duguje novac.

Macut, ipak, smatra da iza svega toga stoji namera da se zatvori Precizna mehanika kako bi se na njenom zemljište, koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Ulici Vojislava Ilića, gradio stambeno - poslovni kompleks.

On je kazao da je trenutno zaposleno 375 radnika i da ima oko 2.500 malih akcionara.

Kako je napomenuo, radnicima se duguju tri plate za koje postoji novac, s obzirom na to da je roba iz tog perioda izvezena i naplaćena.

Macut je poručio da radnici neće odustati od tog preduezeća i da će se boriti za svoja radna mesta.

Radnici će nastaviti danas protest protiv poslovne politike direktora ITM grupe Toplice Spasojevića na Novom Beogradu gde je sedište kompanije.

Indusutrija precizne mehanike prodata je u decembru 2007. firmi ITM industrokomerc u Beogradu, po ceni od 470 miliona dinara. ITM trenutno ima 78 odsto vlasničkog udela, a mali akcionari osporavaja oko 10 odsto tog udela.

 

Nastavak konflikta

Radnici Industrije precizne mehanike pretestovali su 2010. godine ispred Agencije za privatizaciju zbog "nepoštovanja kupoprodajnog ugovora i neinvestiranja u osnovna sredstva proizvodnje" i namere da se IPM sa "atraktivne lokacije" u širem centru Beograda koja ima oko 38.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora preseli u fabričku halu od 2.500 kvadratnih metara koja se nalazi u Grockoj.

 

Izvor: Tanjug, B92