RTB BOR:Direktoru ne treba saglasnost za zapošljavanje

19.04.2014.

RTB Bor je saopštio danas da generalni direktor Blagoje Spaskovski nije bio u obavezi da traži saglasnost za zaključenje ugovora o radu na neodređeno vreme za ljude zaposlene u tom preduzeću.

 

RTB Bor je to saopštio povodom napisa pojedinih medija da je Spaskovski dan pred održavanje izbora, 15. marta 2014, u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u stalni radni odnos primio 500 radnika.
"Prema informacijama i dokumentima koje su dostavila četiri preduzeća koja posluju u okviru RTB Bor Grupa, a u skladu sa pravilnikom Agencije za privatizaciju, zakonu o preduzećima i o privrednim društvima, u nadležnosti upravnog odbora RTB Bor nije davanje odobrenja generalnom direktoru za zaključenje ugovora o radu, niti je predsednik UO lice ovlašćeno za zaključivanje bilo koje vrste ugovora", navodi se u saopštenju.

Važno je napomenuti, kako dodaju, da je Boris Dragović predsednik UO u RTB Bor Grupi dok ostala tri zavisna društva imaju svoje organe upravljanja.
"Predsednik UO će na prvoj narednoj sednici UO RTB Bor Grupe dati na usvajanje odluku o utvrđivanju uslova za bilo koji vid radnog angažovanja lica u RTB Bor Grupi", piše u saopštenju.

Kako su mediji ranije pisali, RTB Bor je godinama kompanija u restrukturiranju, zakon je štiti od bilo kakvih prinudnih naplata, "gleda kroz prste" zbog neplaćenih doprinosa i pokriva tu obavezu prema 5.000 radnika iz budžeta.

RTB Bor, kao ni druge firme u restrukturiranju, kako se pisalo, ne mogu zapošljavati bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, a Spaskovski nema tu saglasnost.

 

Izvor: Tanjug