Radnici obustavili štrajk glađu zbog praznika

18.04.2014.

Štrajk glađu grupe zaposlenih u fabrici "Jumko" u Vranju "zamrznut" je do kraja uskršnjih praznika.

 

Ostali radnici, koji su štrajk prekinuli nakon obećanja republickih organa da će svi zahtevi zaposlenih biti ispunjeni nakon formiranja vlade, uredno su danas došli na posao.

Radnicima su overene zdravstvene knjižice i svima je uplaćeno po pet hiljada dinara.

Zaposleni koji su prekinuli štrajk rekli su za Tanjug da smatraju da svom i boljitku fabrike mogu da pomognu samo ukoliko rade i učine da fabrika opstane.

Član nadzornog odbora u ime Republike Srbije Branislav Popovic rekao je da fabrika Jumko ima perspektivu.

"Perspektiva Jumka je izvesna imaju ugovorene poslove za 400 miliona, nemaju bankarske kedite, nemaju dugove prema radnicima, nemaju nikakve dugove osim prema državi i prema lokalnoj samoupravi. Planiramo restruktuiranje fabrike, dovođenje investitora, smenu kompletnog rukovodstva i uvođenje reda koji trenutno ne postoji," rekao je Popović.

On je precizirao da je račun fabrike blokoran za oko 60 miliona dinara, u poslednje tri i po godine svi rdnici su primali po jednu zaradu mesečno a da su prethodna dugovanja prema njima od tri do šest plata.

Popović, takođe, naglašava, da dugovi prema zaposlenima iz perioda od pre 2003. godine, koji treba da im budu isplaćeni, iznose oko 600 evra po radniku.

Radnici Jumka u Vranju započeli su proteste 14. janura, prvo u krugu fabrike, nakon toga su krenuli u protesne šetnje, prošle nedelje blokirali su upravnu zgradu fabrike, a juče je jedan manji broj radnika otpočeo štrajk glađu koji je odmah dans zamrznut.

U međuvremenu, svim radnicima su overene knjižice, uplaćeno im je po pet hiljada dinara pred početak praznika i stigla su obećnja da će svima koji odlaze u penziju biti povezan radni staž.

 

Šteta od štrajka 550 mil.RSD

Popović je agenciji Beta rekao i da je u pokretanje proizvodnje u "Jumku" u ovom trenutku potrebno uložiti 150 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, proces proizvodnje u kompaniji "Jumko", koja se poslednjih godina specijalizovala za šivenje uniformi, "od konca do uniforme traje četiri meseca".

"Uniforme se proizvode tako što se počinje od sirovog pamuka, odnosno ukoliko bi se proceš proizvodnje u punom obimu započeo danas, finalni proizvod bi mogao da se isporuči za četiri meseca. Ukoliko bi se štrajk nastavio još dva meseca znači da bismo finalni proizvod mogli da imamo tek sledeće godine", rekao je Popović.

Radnici "Jumka" su u januaru počeli da štrajkuju, kako je naveo Popović, iz opravdanih razloga, ali je dodao da mu nije jasno zbog čega je štrajk nastavljen i nakon što su im u martu overene zdravstvene knjižice i isplaćene po dve minimalne plate, u skladu s prethodnim obećanjem ministra privrede Igora Mirovića i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Nesporno je da će rukovodstvo 'Jumka' biti smenjeno, što je zahtev sindikata, nije sporna ni realizacija zahteva koji zavise od Vlade Srbije, ne znam čemu štrajk kada je već sve dogovoreno", rekao je Popović.

Dodao je da ostvarivanje zahteva radnika može da se nastavi nakon konstituisanja Vlade Srbije i usvajanja rebalansa budžeta, što je sindikalnim čelnicima i rečeno na sastanku prošle nedelje u Ministarstvu privrede.

Predsednik nadzornog odbora je rekao i da u "Jumku" nije potpuno stala proizvodnja zahvaljujući grupi od oko 700 radnika koji su se izjasnili da hoće da rade.

Prema njegovim rečima, kompanija je zahvaljujući tome danas dobila pozajmicu od koje je svim radnicima isplaćeno po 5.000 dinara, nakon čega su radnici koji su štrajkovali prekinuli blokadu upravne zgrade "Jumka".

"Formirala se grupa radnika koja više nije želela da učestvuje u štrajku i zahvaljujući njima u 'Jumku' se radi. Njih su uznemiravali radnici koje je organizovala predsednica ASNS u 'Jumku' Snežana Veličković, zbog čega joj je uručeno rešenje o suspenziji sa opomenom da će dobiti otkaz ako tako nastavi", tvrdi Popović.

Naveo je i da radnicima koji štrajkuju i traže šest zaostalih plata kompanija te plate duguje iz 2009. i 2010. godine, a da je "za poslednjih 48 meseci isplaćeno 46 plata".

Prema njegovim rečima "među zahtevima štrajkača ima onih koji ne zavise od Vlade, kao što je zahtev da bivši direktor 'Jumka' Zoran Stošić povuče krivičnu prijavu protiv predsednice ASNS u toj kompaniji Snežane Veličković".

 

Izvor: Tanjug, Beta, B92