Sindikati se bune zbog privilegija

12.01.2014.

Izmenama zakona o radu protive se sindikati, jer će njihove vođe izgubiti privilegije, kaže za "Blic“ ministar Saša Radulović.

 

On objašnjava da članarinu za sindikate poslodavci više neće morati da isplaćuju paralelno sa platom, te da se izmenama zakona predviđa se da radnici samostalno plaćaju svoje članstvo.

"Više neće biti zaštićeni ni njihovi predsednici koji po starom zakonu nisu mogli da dobiju otkaz, čak i da ništa nisu radili. Sada je predviđena odredba po kojoj radnik, koji izvršava sve obaveze, neće moći da dobije otkaz zato što je sindikalno organizovan. A i reprezentativnost će se dokazivati drugačije", objašnjava ministar Radulović, i dodaje da u Srbiji imamo neverovatnih 24.000 sindikata.

Izmene zakona o radu najviše će, čini se, osetiti zaposleni u privatnim preduzećima. Poslodavci će za iznos regresa, toplog obroka, stimulacije i prevoza (odnosno svih dodataka na osnovnu zaradu) imati mogućnost i da smanje naknade za godišnji odmor i bolovanje.

Ministar Radulović, međutim, nije saglasan sa stavom da će sve ovo uticati na smanjenje plata u privatnim firmama.

"Nije tačno da zakon predviđa mogućnost da poslodavac radnicima ukine regres, topli obrok, stimulacije i prevoz, odnosno sve dodatke na osnovnu zaradu. Jedina izmena je da za vreme godišnjeg odmora radnici umesto proseka zarada za prethodna tri meseca primaju osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad", kaže Radulović za "Blic".

On, međutim, potvrđuje da se izmenama Zakona o radu predviđa ukidanje stavke minulog rada.

"Ne ukida se minuli rad. Ukida se obračun minulog rada za sve godine radnog staža, i obračunavaće se samo za godine staža kod poslednjeg poslodavaca. Treba, međutim, znati da je minuli rad socijalistička tvorevina, a ne evropska tekovina, i da ne postoji u svetu. Možda ovu privilegiju imaju Slovenija i Hrvatska, ali su i to sistemi slični našem, kojima ekonomija ne ide dobro", objašnjava ministar Radulović.

Zakon će istovremeno da važi i za zaposlene u javnim preduzećima, ali samo na papiru. Njihova rukovodstva će u praksi imati mogućnost da prave kolektivne ugovore kojima će moći da dobiju naknadu za prekovremeni rad ili rad praznicima, te duži odmor po osnovu broja dece ili godina staža, nagrade, plaćenu rekreaciju...

Baš u ovoj nedelji koju je obeležila završnica javne rasprave o radu, generalni direktor Pošta Srbije potpisao je sa svojim sindikatima kolektivni ugovor na tri godine, a koji predviđa sve moguće beneficije koje će za 15.000 zaposlenih u Poštama važiti naredne tri godine. Slične poteze direktora drugih javnih preduzeća moguće je očekivati.

Ministar Radulović kaže da je zakon teško usaglasiti za sve.

"Ne samo javna preduzeća, već sva koji imaju ugovore o radu i kolektivne ugovore imaju veću mogućnost za ovakve dogovore sa sindikatima. Ja moram da mislim na mala i mikro preduzeća gde je preko 700.000 zaposlenih, ali ne mogu da utičem na kolektivne ugovore u prosveti, zdravstvu i javnim preduzećima. Treba pitati direktore javnih preduzeća i resornog ministra zašto prekovremeni rad plaćaju 46 odsto više, a rad praznicima i 150 odsto iznad osnovne dnevnice. To su zloupotrebe i one se ovim zakonom ne mogu iskoreniti jer ne postoji politička volja. Dobro je jedino to što svi ti kolektivni ugovori ističu i što novi neće imati pravo na dosadašnje privilegije", razjašnjava ministar privrede praksu rukovodilaca u javnom sektoru, a pre svega u javnim preduzećima.

Ministar veruje da će izmene zakona uskoro ući u Skupštinu. Na primedbu da je izabrano loše vreme za javnu raspravu, budući da je poslednjih mesec dana bilo vreme slava i praznika, Radulović podseća da je Ministarstvo rada predlagač ovog zakona i da je organizovalo javnu raspravu. Ministarstvo privrede se uključilo samo zato što je u pitanju zakon od ključne važnosti za privredu.

"Ali, verujem da ovaj zakon treba da bude usvojen, jer ako se to ne desi, cenu će plaćati svi građani Srbije", upozorava ministar privrede Saša Radulović.

Izvor: Blic