Konfederacija sindikata: Korupcija ometa socijalni dijalog

16.04.2014.

Konfederacija slobodnih sindikata u otvrenom pismu poziva lidera SNS Aleksandra Vučića, kao budućeg premijera, da nastavi borbu protiv korupcije, navodeći da je zbog nje socijalni dijalog u katastrofalnom stanju i kritikuju izbor Branislava Čanka, lidera Nezavisnosti za predsednika Solcijalno-ekonomskog saveta.

Konferderacija, koju čine sindikati u najvećim javnim preduzećima, traži od Vučića i nove vlade da preduzmu hitne mere da se postojeće stanje promeni, kako bi se legitimni predstavici socijalnih partnera na vreme uključili u najavljene ekonomske i društvene reforme.

U otvorenom pismu Konfederacija navodi da se sastav Socijalno-ekonomskog saveta nije menjao od osnivanja 2001. godine, odnosno od donošenja Zakona o SES 2004. godine, te da je u trenutku osnivanja po važećim odredbama Zakona o radu, uslov za reprezentativnost ispunjavao samo Savez samostalnih sindikata Srbije, dok Unija poslodavaca Srbije i UGS Nezavisnost nisu imali uslova.

Međutim, prema njihovim tvrdnjama, upitan je i status Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je, kažu, i danas jedini korisnik ukupne vrlo vredne sindikalne imovine.

Na sve to, kako navode u otvorenom pismu, SSSS deo te imovine izdaje trećim licima direktno kršeći Zakon o udruženjima, a istovremeno pokušava da se uknjiži kao vlasnik te imovine.

Posebno kritikujući izbor Branislava Čanka za predsednika Socijalno-ekonomskog saveta vlade u Konfederaciji navode da istovremeno za njih i dalje nema mesta u socijalnom dijalogu, iako su, tvrde, legitimni predstavnici zaposlenih u javnom i državnom sektoru i svom sindikatu okupljaju 80 odsto sindikalno organizovanih radnika u tom sektorima.

Konfederaciju slobodnih sindikata čine najveći sindikati u JP Elektroprivredi Srbije, JP PTT Srbije, Telekom Srbija AD, JP Železnice Srbije, prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, bankarskom sektoru.

 

Izvor: Tanjug