Radnici Jumka u protestnoj šetnji do Beograda 22. aprila

14.04.2014.

Radnici Jumka će 22. aprila započeti protestnu šetnju od Vranja do Beograda ako se do tada ne udovolji njihovim zahtevima - da im se isplate zaostale plate, overe zdravstene knjižice, ispitaju malverzacije u firmi i utvrdi odgovornost rukovodstva, izjavila je danas predsednica ASNS u Jumku, Snežana Veličković.Prema njenim rečima, predstavnicima radnika je 9. aprila u Beogradu na sastanku sa savetnikom vršioca dužnosti ministra privrede, Slobodanom Tomovićem obećana isplata minimalca za mart do Uskrsa.

Predstavnici Ministarstva privrede su, kako je kazala, obećali da će nakon formiranja nove vlade početi da se ispunjavaju zahtevi radnika te vranjanske tekstilne kompanije.

Radnici svakodnevno organizuju protestne skupove unutar fabrike.

Oko 1.700 radnika kompanije Jumko štrajkuje od polovine januara ove godine, a jedan od glavnih zahteva je smena generalnog direktora. 

Radnici Jumka su 12. februara kod Vranja blokirali put ka Makedoniji, a nakon više sati su prihvatili da se povuku kada je na lice mesta stigao vršilac dužnosti ministra privrede, Igor Mirović, koji je razgovarao sa učesnicima protesta.

Ugovorne obaveze Jumka prema domaćim i stranim partnerima iznose oko 400 miliona dinara.

 

Izvor: Tanjug