Čanak: Šta može sindikat koji pola članarine daje na kiriju?

12.04.2014.

Nedavno imenovani predsednik Socijalno-ekonomskog saveta Branislav Čanak obećao je da će sednice sazivati mesečno, a ne kao što je bilo do sada jednom godišnje.

 

Prema njegovim rečima, sa tematskom posvećenošću najvažnijim problemima vrlo brzo će se videti koji od tri stuba tog saveta ne funkcioniše - vlada, poslodavci ili sindikati.

U situaciji kada je trećina radno sposobnih građana Srbije bez posla, i kada se, kako kaže, društvo koje je stalno u raskoraku i cepa se na pola - na ogorčene mlade bez posla i ogorčene stare kojima stalno ono što su zaradili visi kao neizvesnost, Savet mora da radi i rešava probleme ili da bar u tome pomogne, ali i da utiče da se menjaju - i zakon o radu i penzioni sistem i naše navike, kaže Čanak u intervjuu Tanjugu. 

"Više od trećine građana Srbije (33 odsto prema podacima Nezavisnosti) je nezaposleno, a među njima je najviše mladih do 25 godina", kaže Čanak, koji je i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost. 

Dodatni problem je, napominje, što mladi i nakon izlaska iz srednje škole ili fakulteta imaju znanja, ali ona zastarevaju kada dugo čekaju na posao. 

"Dok oni sede kod kuće, stižu nove tehnologije, a niko te ljude ne uvodi u njih, pa onda kad se otvori neko radno mesto, vi praktično, ni krivi ni dužni kasnite sa znanjem, iako ste bili spremni na vreme, ali država nije bila spremna da vas zaposli", objašnjava Čanak. 

Uveren je, kaže, da će 15. maj, kada preduzeća u restrukturiranju više neće imati pomoć države, za mnoga od njih znači i kraj, ali i otpuštanje 50.000 ljudi, s obzirom na to da sumnja da je za njih nađeno neko rešenje. 

"Mislim da se o tome najmanje mislilo, inače to ne bi bio problem za nas... Izgubili smo nekoliko meseci... i izgubićemo 50.000 ljudi radnika u realnom sektoru u momentu kada imamo preterano mnogo zaposlenih u javnom, koji normalno žive od ovoga što zarade ovi u realnom. To je još jedan od udaraca na budžet", naglasio je Čanak. 

Komentarišući novi predlog zakona o radu, kaže da su rasprave o njemu u toku, da zaseda radna grupa, ali i da u Srbiji mnoge stvari ne valjaju, mada, kaže, među njima nije taj zakon. On je uveren i da najavljene izmene penzionog sistema u Srbiji neće doprineti željenim uštedama ukoliko se ne "osveži dohodovana strana čitavog penzionog sistema". 

"Možemo mi da radimo do 120 godine ako je penzijski sistem ovakav kakav jeste", poručio je Čanak. 

Na pitanje šta ga uverava da će Socijalno-ekonomski savet na čije čelo je nedavno izabran bolje raditi nego do sada, Čanak kaže da će zakazivati sednice bar jednom mesečno, da će one biti tematske i da će se videti onda ko od tri dela saveta - vlada, poslodavci, sindikati - ne radi kako treba. 

"Optuživali su nas da ništa ne radimo, a mi nismo imali prilike da pokažemo da hoćemo da radimo. Ja ću sazivati sednice onako kako je propisano zakonom, to je dakle, najmanje jednom mesečno i na sednicama ćemo videti ko ne radi, ko ne dolazi, ništa ne predlaže, ne kritikuje, ne daje predloge...", rekao je Čanak. 

Kako dodaje, do sada je taj savet sednicu držao jednom godišnje, te da "nije moglo da se zna da li neko sabotira ili ne sabotira". Na tematskim sednicama, poručio je, razgovaraće se, na primer, o proizvodnji i distribuciji energije, ali i o prosveti. 

"Povod će možda biti solidarni porez, odnosno kako se on odražava na prosvetne radnike, jer su kažnjeni oni koji rade na državnom univerzitetima, a ne i oni koji rade na privatnim. Dakle, gde je tu pravda, šta se postiže, sem diskriminacije", upitao je Čanak. 

Odbacivši kritike na račun sindikata koje, kako kaže, upućuju oni koji ni ne znaju šta je zapravo sindikat, Čanak priznaje da su svuda u Evropi sindikati mnogo jači nego u Srbiji i da je to pogotovo vidljivo u kriznim vremenima. 

"Ako mi ovde pola prikupljenog novca od članarine dajemo za kiriju, onda je jasno šta je poruka", zaključio je Čanak.

 

Izvor: Tanjug, B92