Knežević: Komorski sistem zadržao sva komunistička obeležja

12.04.2014.

Sadašnji komorski sistem u Srbiji zadržao je sva komunistička obeležja, od obavezne članarine privrednih društava i korišćenja preko 30.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, do velikog broja državnih nadležnosti koja sa sobom nose značajne prihode. Sve predsednike privrednih komora imenovale su i postavljale stranke na vlasti, pa su oni više predstavljali vladine „ikebane“ a manje su brinuli o zastupanju interesa privrede.

 

U sistemu Privredne komore Srbije, sa regionalnim komorama, zaposleno je preko 800 ljudi, godišnji budžet je oko 35 miliona evra i svima njima je dobro. Samo je privredi sve lošije – izjavio je u razgovoru za dnevni list Danas Milan Knežević, predsednik novoosnovane Komore malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, objašnjavajući zbog čega je velika grupa privrednika odlučila da organizuje novu asocijaciju.

Šta će biti osnovno polje rada Komore malih i srednjih preduzeća?

- Komora će biti isključivo servis privrednika. Ona će ih zastupati u odnosima sa državnim institucijama, predlagati najbolja zakonska rešenja, sugerisati izmene u poreskom i carinskom sistemu. U Komori je formirana i pravna kancelarija, na raspolaganju će biti ekspert za radno pravo, poreski konsultant. Sva zastupanja i rad u Komori su neprofitabilni i za saradnike i članove.

Šta bi u zakonskoj regulativi komorskog sistema trebalo menjati kako bi položaj postojećih i novoosnovanih komora bio ravnopravan?

- Sadašnji Zakon o privrednim komorama apsolutno je privilegovao državne privredne komore prenoseći na njih ovlašćenja i institucionalne nadležnosti koje nose izuzetno visoke prihode. Zakon je skrojen tako da Privredna komora Srbije ima sve privilegije u ubiranju članarine kao i izdavanju različitih uverenja i sertifikata koje bi inače trebalo da izdaju državne institucije. Očigledno je namera zakona bila se PKS-u da sve, a da druge, novoosnovane komore, prepuste same sebi bez bilo kakvih zakonskih ovlašćenja. Zato ćemo tražiti promenu Zakona o komorama.

Kako komentarišete do sada najavljene mere buduće vlade?

- To što se do sada čulo ne predstavlja nikakvu novost. Izgleda da je gospodin Vučić pročitao naše dopise i predloge koje smo slali u poslednjih deset godina. Nikada i nije bilo sporno šta treba uraditi. Problem je što reformske mere nisu bile u interesu partijskih oligarha i tajkunskih lobija. Zato je sve što sada treba sprovesti, oročeno na jako kratko vreme. Neophodno je formirati tim sastavljen od četiri resorna nadležna ministarstva - trgovine, finansija, pravde i privrede. Definisati zadatke, imenovati izvršioce, oročiti vreme izvršenja i obezbediti monitoring nad učinkom - to je recept. Ali, ukoliko ministarstva budu i dalje zasebno delovala, teško će se sprovesti bilo koja od najavljenih mera.

Koji je redosled poteza nove vlade prema Vašem viđenju?

- Osnovno je da se obezbedi ustavom zagarantovana jednakopravnost svih privrednih društava. Sledeće je rigidna borba sa crnim tržištem. Ne treba zabranjivati rad građanima koji se sada bave nezakonitom trgovinom na zelenim pijacama i tržnicama, ali ih treba adekvatno oporezovati i zahtevati dokumente o legalnoj nabavci robe. Zatim, smanjenje poreza i doprinosa na rad, sledi i oštra borba sa sivom ekonomijom i poslodavcima koji drže neprijavljene radnike, ali i ukidanje ogromnog broja parafiskalnih nameta. Mi očekujemo i usvajanje adekvatnijih zakona, efikasno pravosuđe u privrednim sporovima, a sve je to deo procesa u kome bi se potpuno promenio odnos prema preduzetnicima koji su materijalna matrica društva.

 

Izvor: Danas