Nastavljen štrajk u Fondu PIO

11.04.2014.

Nastavlja se štrajk u PIO fondu, jer zaposleni ne žele da prihvate preporuku državnog revizora zbog koje im je martovska plata smanjena do 30 odsto.


Sindikat tog preduzeća traži dijalog s državom i poručuje da će štrajk, verovatno, radikalizovati.

U Ministarstvu rada kažu da će se početkom sledeće nedelje sastati sa sindikalcima u Agenciji za mirno rešavanje sporova. Državni revizor odlučio je da nisu javna služba i da nemaju pravo na sopstvene prihode, na osnovu kojih su do sada određivali kolike će im biti plate. I martovske zarade zaposlenih u PIO fondu su zbog takve preporuke smanjene, kako tvrde, ispod republičkog proseka.

"Državni revizor nije u pravu sve može da se reši samo da bude dijaloga“, kaže Ljiljana Kremić predsednica sindikata PIO Srbija 

Sindikalci kažu da su znali da će do ovoga doći i tvrde da ih niko od nadležnih ne sluša već godinu i po. Traže vraćanje zarade na februarski nivo, da u julu, za kada je država najavila uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnom sektoru, ne bi, kako kažu, bili u još većem minusu. 

"Ne tražimo dodatna sredstva iz budžeta nismo protiv reformi“, kaže Kremić. 

Rukovodstvo PIO fonda tvrdi da hiljade građana koji svakodnevno dolaze na njihove šaltere neće osetiti trenutni minimum procesa rada. Za motive zaposlenih imaju razumevanja, ali ne odobravaju štrajk kao način sindikalne borbe. 

U Ministarstvu rada kažu da je preporuka revizora doneta u skladu sa zakonom. I oni saopštavaju da štrajk Fonda po zakonu ne može i sigurno neće ugroziti isplatu penzija. Iako je u tehničkom mandatu, sindikalci će u utorak ili sredu dobiti poziv od nadležnog ministarstva. Sastanak će se održati u Agenciji za mirno rešavanja sporova.

 

Izvor: B92