Mirović: Ne postoji plan otpuštanja u javnom sektoru

11.04.2014.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede, Igor Mirović izjavio je danas da u ovom trenutku ne postoji plan otpuštanja u javnom sektoru i da je cilj pre svega racionalizacija poslovanja i povećanje efikasnosti.



Mirović je naveo da je namera ne samo da se smanje rashodi u javnom sektoru, već da se potpuno promeni menadžment i način upravljanja javnim preduzećima, kako bi ona počela da finansijski doprinose budžetu Republike Srbije.

"Neće biti administrativne mere, gde ćemo popisivati ljude koji rade u javnom sektoru i naložiti im da pređu u privatni sektor", poručio je Mirović. On je dodao da je rano govoriti u kojim će tačno segmentima i delovima javnog sektora eventualno biti otpuštanja u okviru podizanja efikasnosti u javnim preduzećima.

Mirović je rekao da će se vlada truditi da stimulacionim merama učini privatni sektor atraktivnim, kako bi se našao prostor da deo zaposlenih iz javnog sektora pređe u taj sektor. On je ponovio da je cilj da se privatni sektor u narednim godinama i decenijama učini atraktivnim, kako javna preduzeća više ne bi bila ideal, kada je reč o zapošljavanju.

Na pitanje novinara da li će ostati ministar i u novoj vladi, Mirović je kratko rekao da će o tome odlučivati mandatar.

 

Novi reformski zakoni do polovine juna

Nova vlada će najkasnije do polovine juna usvojiti set sistemskih zakona, a cilj je da oni budu osnov za ozbiljne reforme koje nam predstoje, najavio je danas ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede, Igor Mirović.

Nove zakone o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji, na čije se usvajanje čeka mesecima, skupština će usvojiti u veoma kratkom roku, nakon konstituisanja novog saziva, kazao je .

On je istakao da je rano govoriti o verzijama zakona koji će biti usvojeni, dodajući da će postojeći tekstovi biti analizirani i eventualno korigovani.
"Ti zakoni će predstavljati podsticaj za sveukupne promene u našem društvu i celokupnom ponašanju, pre svega u javnom sektoru", ocenio je.

Mirović je naveo da će ti zakoni biti transparentniji i jednostavniji za primenu, ali i upozorio da njihovo usvajanje samo po sebi neće biti dovoljno za poboljšanje poslovne klime, privlačenje domaćih i stranih investitora i otvaranje novih radnih mesta, već će biti neophodno preduzeti niz dodatnih koraka.

Precizirao je da se to odnosi na vraćanje poslovnog morala, agilnosti predstavnika lokalnih samouprava i državne administracije kada je reč o privlačenju investitora, unapređenju komunikacije...
"Namera ove a verujem i nove vlade, koja će biti formirana do kraja aprila, je da se na što efikasniji način poboljša poslovna klima, ne samo u velikim centrima, već i svim lokalnim samoupravama, posebno u najnerazvijenim krajevima", naglasio je Mirović.

On je napomenuo i da, između ostalog, treba rešiti status preduzeća u restrukturiranju i više od 400 preduzeća koja su nadležnosti Agencije za privatizaciju, kao i raditi na unapređenju poslovne infrastrukture na lokalu.

 

Konsolidacija javnih finansija - prioritet nove vlade

Ključno pitanje za novu vladu biće konsolidacija javnih finansija, i sve zakonodavne mere i druge aktivnosti ići će u tom smeru, izjavio je danas ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede, Igor Mirović.

"Zaduženi smo do nivoa kada ćemo imati mogućnost da vidimo sopstveni bankrot ili ćemo kroz snažnu akciju u svim segmentima privrede, tu varijantu izbeći", kazao je Mirović.

On je naveo da je stepen zaduženja Republike Srbije u ovom trenutku toliko veliki, da će sve što nova vlada bude činila, činiti pre svega u pravcu konsolidacije javnih finansija.

Mirović je ukazao da se to odnosi na dovođenje investitora kroz jačanje ukupnog potencijala i povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa ciljem da se kroz proizvodnju i stvaranje nove vrednosti stvore i finansijska sredstva za konsolidaciju javnih finansija.

Na rashodnoj strani, to će biti uštede u javnom sektoru, rekao je Mirović.

 

Izvor: Tanjug