Poreska uprava: I dalje otežana naplata poreskog duga

11.04.2014.

Direktorka poreske uprave Ljiljana Kovačević izjavila je danas da je otežana naplata poreskog duga, ali da se preduzimaju sve mere kako bi se više novca slilo u državnu kasu.



Kovačević je gostujući na RTS rekla da način objavljivanja spiskova poreskih dužnika do sada "nije bio dobar" i naglasila da će se na spiskovima ubuduće, osim podataka o poreskom dugu nalaziti i podaci od kada dug datira i koje su sve mere preduzete kako bi se naplatio dug.

Govoreći o dugovanjima ministarstava spoljnih poslova i zdravlja ona je naglasila da su oni na spisku dužnika samo zato što su tog dana imali evidentiran dug.
"Usaglašavaju se njihova stanja i nakon završetka postupka pokazaće se najverovatnije da nema dugovanja. O čemu se zapravo radi, podnosili su mnogo prijava i dovoljno je bilo da se pogreši šifra opštine", objašnjava direktorka Poreske uprave.

Dug poreskih obveznika dostigao je pola milijarde evra i upitana kako dug raste ako je Poreska uprava najavila nultu toleranciju, ona je objasnila da se primenjuju sve zakonske odredbe, ali da dug raste zbog kamata koje se obračunavaju, kao i da je kod jednog broja obveznika prestao status mirovanja.
"Sve mere su preduzete do sada, redovna i prinudna naplata, blokade računa, zaplene pokretne i nepokretne imovine... Jako je otežana naplata jer poreski obveznici sa velikim dugovanjima imaju velike obaveze i prema bankama i prema Poreskoj upravi", naglasila je Kovačević.

 

Izvor: Tanjug