Rok za zamenu godišnjih finansijskih izveštaja 17. april

11.04.2014.

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je da je četvrtak, 17. april, poslednji datum do kada će firme moći da podnesu zahtev za zamenu redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2013. godinu.



Ukoliko to učine posle propisanog roka, Registar finansijskih izveštaja neće prihvatiti zamene tih izveštaja a dalja korekcija podataka biće moguća samo na osnovu izveštaja revizora, ili po nalogu nadležnog državnog organa.

Posle završetka preliminarne zbirne obrade redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, Registar će objaviti podatke na svojoj internet strani.

Agencija je navela da je do 8. aprila od ukupno primljenih 153.500 finansijskih izveštaja u postupak obrade uključeno 152.300, a potvrde o prijemu ispravnih finansijskih izveštaja poslate su za 138.400 obveznika.

U saopštenju je navedeno da su za 13.900 obveznika poslata obaveštenja da postoje nedostaci u izveštajima, što je objavljeno na internet stranici Agencije, gde upitom prema matičnom broju obveznici mogu da prate tok prijema i obrade izveštaja, čime je obezbeđena potpuna transparentnost postupka.

Agencija navodi da je 89 odsto finansijskih izveštaja dostavljeno preko aplikacije APR-a u elektronskoj formi, a 11 odsto u pisanoj formi, što predstavlja povećanje od četiri odsto u odnosu na finansijske izveštaje za 2012. godinu.

 

Izvor: Tanjug