Simič: Naplata poreza u Srbiji je solidna

10.04.2014.

Bivši direktor Poreske uprave (PU) Ivan Simič rekao je da je naplata poreza u Srbiji solidna, s obzirom na situaciju u kakvoj se zemlja nalazi.



"Smatram da je naplata poreza u Srbiji, s obzirom na situaciju u kakvoj se Srbija nalazi - veliki broj nezaposlenih i tranzicija - solidna. Činjenica je da još ima rezervi, ali napredak se može postići samo sa modernizacijom i prelaženjem na elektronsko poslovanje", rekao je Simič u inrtervjuu Nedeljniku. On je dodao da, takođe, treba mnogo raditi na edukaciji poreskih obveznika.

Na pitanje kako je moguće da pojedini veliki privrednici uglavnom ne izmiruju svoje obaveze prema državi, Simič je rekao da kod nekih može da bude razlog jer i njima nisu platili njihove usluge ili prodanu robu.
"Istina je da ima i takvih koji nisu plaćali poreze zbog drugih razloga, ali to neka se utvrdi u zakonitim postupcima. Mislim da su razlozi dublji i proizlaze iz prošlih godina", rekao je Simič.

On je ocenio da je solidarni porez u javnom sektoru u vreme kada je uveden bio neizbežna mera, ali je izrazio nadu da će nova vlada "naći neko bolje rešenje, jer je taj porez destimulativan za vredne radnike u državnoj upravi".

 

Izvor: Tanjug