Protest kraljevačkih privrednika zbog poreza na imovinu

10.04.2014.

Kraljevački preduzetnici, koji čine Klub privrednika "Inicijativa 2012", organizovali su danas u svojim pogonima jednočasovni protest upozorenja, zbog, kako kažu, visokih poreza na imovinu.



Rade Janić, vlasnik firme "Radijator" iz Kraljeva, koja zapošljava oko 350 radnika, kaže da je u susednim gradovima, osnovica za obracun poreža manja 4-5 puta, u odnosu na Kraljevo, a privreda je u Kraljevu lošija nego u susednim gradovima.
"Osnovica za zemljište u Čačku iznosi 997, a u Batočini 980, dok je Kraljevu 4.610 dinara. Batočina je pored auto-puta, imaju dobre uslove i stimulacije, a mi u Kraljevu nemamo ništa. Ukoliko se nešto ne reši mi ćemo odlaziti u druge opštine ili u susedne države", kaže Janić, dodajući da će možda biti primorani i da smanjuju broj radnika.

Privrednici kažu da je u Kraljevu primenjena maksimalna stopa obračuna poreza od 0,4 odsto, a poređenja radi, u drugim gradovima i opštinama koje se graniče sa Kraljevom, stope su niže.

Milojko Janić vlasnik firme "Miraja", koja se bavi proizvodnjom peleta i koji se uglavnom bave izvozom u susedne države, smatra da tih oko 500 odsto povećanja poreza na imovinu, može predstavljati problem u daljem poslovanju.
"Ostaje nam ili da zatvaramo pogone ili da produžimo na neko drugo mesto. Ukoliko se gradska vlast bude i dalje ponašala ovako, sigurno nećemo ostati u Kraljevu", rekao je vlasnik "Miraje".

Jovan Simović, načelnik Poreske administracije u Kraljevu, kaže za Tanjug da porez na imovinu za privrednike, ove godine ima jednu novinu, a to je da se poreska obaveza iskazuje kroz samooporezivanje.

Privrednici su dužni da u svojim knjigama iskazuju poreske osnovice po fer vrednosti. Ukoliko to nemaju, onda će se primenjivati cene kvadratnog metra po zonama koje je Grad Kraljevo objavio u svom Službenom listu.

 

Izvor: Tanjug