PIO fond: Zarade više neće moći da se uvećavaju iz sopstvenog prihoda

10.04.2014.

Rukovodstvo Fonda PIO saopštilo je danas da plate zaposlenih u Fondu više neće moći da se uvećavaju po osnovu sopstvenog prihoda do 30 odsto, što je ranije bio slučaj.



Time će, kako se navodi, biti primenjena preporuka Državne revizorske institucije prema kojoj se odredba Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, koja daje mogućnost uvećanja plata iz sopstvenih prihoda do 30 odsto, ne odnosi na Fond PIO.

Zarade zaposelnih u Fondu ranije su uvećavane na osnovu tog zakona i Uredbe o koeficijentima za obračun plate, pojasnilo je rukovodstvo Fonda u saopštenju.

Rukovodstvo, takodoje, navodi da penzioneri nemaju razloga za uznemirenost i da će u vreme štrajka, koji u tom fondu traje već treći dan, penzije isplaćivati bez bilo kakvog zastoja za sve kategorije penzionera, bez obzira koliko štrajk bude trajao.

Poslovi isplate penzija izuzeti su iz minimuma procesa rada, što znači da zaposleni koji rade na isplati penzija ne mogu obustaviti rad, odnosno ne mogu štrajkovati, što je u skladu sa Odlukom Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Odlukom direktora Fonda o minimumu procesa rada.

Isto važi i za poslove medicinskog veštačenja, a to znači da lekari sprovode veštačenje po dinamici koja je već utvrđena i po utvrđenoj satnici.

Svi ostali poslovi čijim odlaganjem bi se ugrozilo nečije zdravlje ili nanela materijalna šteta pojedincu ili Fondu, obavljaju se bez zastoja, navedeno je u saopštenju Fonda PIO.

 

Izvor: Tanjug