Dželetović: Ugasićemo preduzeća koja nemaju perspektivu

09.04.2014.

Preduzeća koja ne budu imala tržišnu perspektivu biće ugašena uz adekvatan socijalni program, jer definitivno u budžetu više nema novca za njihovo finansiranje, izjavio je koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Dželetović.



On je, u intervju za Nedeljnik, rekao da će nova Vlada insistirati na strukturnim reforamama koje, pre svega, podrazumevaju izmene zakona i stvaranje atraktivnijeg privrednog ambijenta za domaća i strana ulaganja. 
"U tom smislu pripremljen je set od preko 20 zakona koji će po hitnom postupku biti usvojeni. Predviđeno je restrukturiranje javnih preduzeća u smislu povećanja njihove efikasnosti i racionalizacije troškova", naveo je on. 

Rok za završetak restrukturiranja 154 preduzeća će, kako je kazao, biti prolongiran kako bi po usvajanju zakona o privatizaciji znatan deo njih bio privatizovan od strane zainteresovanih stranih partnera. 
"Za dobar deo tih preduzeća postoji zainteresovanost strateških partnera sa kojima se pregovara", istakao je Dželetović.

Prema njegovim rečima, pred Vladom su i mere fiskalne konsolidacije u okviru kojih će se nastaviti sa nultom tolerancijom za neplaćanje poreza, pooštriti mere u borbi protiv sive ekonomije i izvršiti reforma Poreske uprave s ciljem poboljšanja naplate poreza, ali i ukinuti sve bespotrebne agencije, zavodi i fondovi koji se finansiraju iz budžeta.
"Treći set mera se odnosi na formiranje podsticajnih paketa za stimulisanje zapošljavanja koji će pre svega biti usmereni na motivisanje privatnog sektora, preduzetnika da intenzivnije krenu sa otvaranjem novih radnih mesta".

Na pitanje šta će biti ciljevi novog Zakona o ulaganjima, Dželetović je rekao da bi taj akt trebalo da doprinese povećanju obima i kvaliteta ulaganja u Srbiji, otvaranju novih preduzeća i unapređenju postojećih.
"Ovaj i pomenuti set drugih zakona koji budu usvojeni stvoriće od Srbije atraktivnu investicionu destinaciju, i uz činjenice da se graničimo sa EU, da imamo ekskluzivan bescarinski trgovinski aranžman sa Ruskom Federacijom i izvanredan geografski položaj, bili bi stvoreni svi preduslovi za masovniji priliv stranih direktnih investicija, kako arapske investicije ne bi bile usamljene", naveo je on.

Dželetović je dodao i da će novi zakoni o radu, stečaju i privatizaciji biti usvojeni u predviđenom roku i uz saglasnost sindikata koji partcipiraju u radnim grupama za njihovo donošenje.

Upitan da li već zna koji ministar može da iznese ove bolne ekonomske reforme, on je rekao da je uveren da Aleksandar Vućić već ima odgovarajuća kadrovska rešenja koja isključuju mogućnost ponavljanja grešaka i koja su spremna da sa uspehom iznesu bolne ekonomske reforme.

 

Izvor: Tanjug