Vilhelm: Nemački privrednici imaju poverenja u novu srpsku vladu

09.04.2014.

Ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm rekao je da rezultati najnovije ankete, prema kojima bi čak 92 odsto već aktivnih nemačkih preduzeća i dalje investiralo u Srbiji, predstavljaju potvrdu poverenja u novu srpsku vladu.



On je pozdravio to što je budući premijer Aleksandar Vučić najavio oko 20 reformskih zakona u oblasti privrede do kraja juna, što će, kako je ocenio, dopuniti reforme u javnoj upravi, pravosuđu...
"Nova vlada koju će, ma kako izgledala, predvoditi Vučić, najavila je da će staviti akcenat na privredu, što je izuzetno dobro i daje povoda da svi imamo nadu", ocenio je nemački ambasador.

On je, međutim, upozorio da nedostatak pravne sigurnosti za sva preduzeća koja posluju u Srbiji, ne samo za nemačka, predstavlja ogroman problem, kao i dugo trajanje postupaka za dobijanje dozvola...
"Sve su to prepreke za investiranje koje treba oktloniti", poručio je nemački ambasador.

Vilhelm je podsetio da je otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije EU, 21. januara, stvorilo poverenje kod potencijalnih investitora i unapredilo imidž naše zemlje u inostranstvu.

To znači da Srbija mora da preuzme evropske standarde i unapredi pravnu sigurnost, nezavisnost sudstva i javne uprave, što će je učiniti atraktivnijom, ocenio je Vilhelm, istakavši da su sa nemačkog stanovišta važne upravo reforme u tim oblastima.

Prema njegovim rečima, nemačka preduzeća izgrađuju kapacitete i, u skladu sa dugogodišnjim trendom, povećavaju zapošljavanje u Srbiji, što je "jako dobra poruka jer pokazuje da nemačka preduzeća veruju u Srbiju".

On je, takođe, ocenio kao veoma pozitivnu činjenicu da su nemačka preduzeća u Srbiji zadovoljna kvalifikacijom i kvalitetom rada zaposlenih, koji su, kako je rekao, motivisani i izuzetno dobro obrazovani.

Anketa o uslovima poslovanja u Srbiji, koju je sprovelo Nemačko-srpsko poslovno udruženje (DSW) pokazala je da bi 92 odsto preduzeća sa nemačkim kapitalom ponovo investiralo u našu zemlju, a takva ocena svrstala je našu zemlju na treće mesto među zemljama srednje i jugoistočne evrope, posle Poljske i Estonije, prema tom kriterijumu, rekao je predsednik UO DSW i direktor Hemofarma Ronald Seliger.

U regionalnoj anketi koja je sprovedena u 16 država centralne i istočne Evrope, Srbija je pozicionirana na 12. mestu od ukupno 20 zemlja, naveo je on i ukazao da takvi rezultati pokazuju da znatno pozitivnije stavove o Srbiji imaju prisutni ivnestitori, u odnosu na preduzeća koja do sada nisu imala iskustvo sa investicijama u našoj zemlji.

Na pitanje koje su najvažnije i najhitnije mere Vlade Srbije, ispitanici su najčešće naveli da su neophodne reforme aktuelnog Zakona o radu, borba protiv korupcije, politička stabilnost i napredak u poslovnom ambijentu za strane investitore.

Anketirani su uočili da su osnovni nedostaci poslovanja u Srbiji nedovoljna pravna sigurnost, predvidivost ekonomske politike, javna uprava, a skrenuta je pažnja i na nedostatak transparentnosti u javnim tenderima i poreskom sistemu.

Pozitivno su ocenjeni radni kadrovi i tržište rada, kvalifikacija i motivacija radnika, njihovo ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih radnika kao i troškovi rada, naveo je on.

Prema njegovim rečima, preduzeća članice DSW irazile su spremnost za nova zapošljavanja i investicije.
Nemačka predstavlja jednog od najvažnijih spoljnotrgovisnkih partnera Srbije. Robrna razmena između dve zemlje u 2013. godini iznosila je 2,8 milijardi evra, što predstavlja porast od 11,7 odsto u odnosu na proteklu godinu, rekao je direktor Delegacije nemačke privrede u srbiji Martin Knap.

On je istakao da u Srbiji posluje 370 preduzeća sa nemačkim kapitalom koja zapošljavanju više od 25.000 radnika.

 

Izvor: Tanjug