Američka privredna komora podržaće novu vladu u reformskim poslovima

09.04.2014.

Američka privredna komora u Srbiji(AmCham) pružiće apsolutnu podršku novoj srpskoj vladi za sve dobre reformske poslove, rekla je danas Tanjugu izvršna direktorka AmCham, Maja Piščević.



To ne znači, dodala je, da vlada treba brzopleto da donosi zakone koji su najavljeni, već da ti zakoni budu kvalitetni, primenjljivi i da zaista donesu rezultate i ostvare ciljeve sa kojima su i menjani.

Istraživanje koje je sprovela Američka privredna komora u decembru 2013, podsetila je ona, pokazalo je da je najhitnija izmena zakona o radu. 
"Srbija nije izolovano ostrvo, i mora da prati trendove i načine na koji se regulišu radni odnosi ne samo u regionu nego i u Evropskoj uniji. U vreme kada je prethodni zakon donet, svet je drugačije izgledao. U međuvremenu se sve okrenulo naopačke, drugačije su potrebe tržišta, a i situacija kada je reč o zaposlenosti", rekla je Piščević.

Podsetila je da Srbija ima visoku stopu nezaposlenosti, koja se kreće između 25 i 27 odsto, ali je naglasila i da je više od 50 odsto mladih danas bez zaposlenja. 
"To je nova situacija na koju moramo da reagujemo. Cilj novog zakona je, zato, da pre svega omogući zapošljavanje za mlade. Isto tako, cilj je i da reši problem građana starijih od 50 godina starosti koji zbog "čuvenih" otpremnina ne mogu da nađu posao. Zapravo, trebalo bi da pomogne svima koji žele da rade", kazala je Piščević.

Na pitanje o kratkim rokovima za usvajanje neophodnih zakona, rekla je da obećanje vlasti da će zakoni biti usvojeni do kraja juna investitorima mnogo znači. To je važno, dodala je, i međunarodnim finansijskim organizaijama poput Svetske banke ili MMF-a koje pažljivo prate koji će biti prvi koraci nove vlade.
"Prvi koraci će u velikoj meri pokazati kakav će biti rezultat vlade do kraja mandata. Naše članice - američke, strane i domaće kompanije - očekuju mnogo od ove vlade, ali se nadam i da ona očekuje mnogo od same sebe", izjavila je izvršna direktorka AmCham-a. 

Po njenom mišljenju, činjenica da je jedna partija osvojila ubedljivu većinu glasova na izborima, podgrejala je očekivanja investitora, ali je dodala i da je zbog toga velika i odgovornost na vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. 
"Rastu očekivanja, ali i SNS koja je sa takvom snagom dobila izbore sada ima veću odgovornost. Za investitore koji posluju u zemlji, ili tek nameravaju da dođu, to je dobra vest, jer vlada neće imati teškoće da dobije podršku za ciljeve koje postavi. U tom kontekstu, mogu da računaju na našu apsolutnu podršku za sve dobre reformske poslove", poručila je sagovornica Tanjuga.

I potpredsednik AmCham-a, Zoran Petrović, rekao je Tanjugu da je ta organzacija apsolutno otvorena prema vladi, a dodao je i da će AmCham dati niz svojih predloga u "pogledu poboljšanja propisa a koji se odnose na investicioni ambijent".

Petrović je precizirao da će se najveći broj predloga odnositi na pitanja naplate potraživanja.
"Vidimo da je likvidnost veliki problem i da nedostaje efikasnost kada se govori o naplati tih potraživanja putem sudova. Daćemo predloge i po pitanju zakonu o stečaju, a i vezano za propise koji se odnose na zakon o radu, za koji je USAID već imao dobre predloge", dodao je.

Petrović je ukazao da su ti propisi, koji imaju veliki uticaj na biznis i poslovnu klimu u Srbiji, najvažniji za članove Američki privrednu komoru. Postoji puno prostora za napredak, dodaje on, a pre svega u rešavanju niza birokratskih problema u našem sistemu.
"Prostora za napredak ima i kada je reč o propisima poput zakona o izgradnji, ali i vezano za različite vrste naknada koje se uvode a privreda mora da ih plaća. Ono što je dobra vest, jeste da te reforme ne koštaju mnogo, zavise isključivo od nas i od spremnosti da se urade", zaključio je Petrović.

 

Izvor: Tanjug