Čanak: Reforme i zakoni izazov i za Socijalnoekonomski savet

09.04.2014.

Novoizabrani predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Branislav Čanak u izjavi Tanjugu poručuje da će jedan od prioriteta biti oživljavanje rada tog tela, koje je prethodnih godina bilo zapušteno, "jer samo na taj način njegov glas o ključnim pitanjima može da se čuje".



"Savet može da se razvija u nedogled, ali je mnogo zapušten. Savet onakav kakav je danas neće moći da odgovori izazovima koji predstoje - reformama, promenama radnog zakonodavstva, što je sve u njegovom resoru. Takav neće moći da radi, a uz to tu je i negativan odnos prema savetu, gde političari i članovi vlade po svaku cenu žele da izbegnu da nešto dođe do njega", rekao je Čanak.

Čanak, koji je i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, navodi da će jedan od težih zadataka i za njegov sindikat ali i za Savet, biti zakon o radu čiji je predlog nedavno povucen iz javne rasprave, a koji je, kako kaže, bio od početka pogrešno postavlje, kao cilj, a ne "sredstvo kojim treba da se postigne taj cilj".
"Poptuno su pobrkani lončići i imam utisak da oni koji predlažu izmene i dopune ne znaju zašto to rade. Inače bi to umeli da objasne. Čas se pozivaju na MMF, čas na Svetsku banku, a čas na Savet stranih insvestitora", istakao je Čanak i dodao da je njegov sindikat prihvatio delove tog zakona, poput onih koji se odnose na to da poslodavac ne mora da isplaćuje otpremninu za zaposlenog koji nije sve vreme radio kod njega, ali i rešenje po kojem se privremeno zapošlajavanje produžava s godine na dve.

Uz zakon o radu neophodni su nam i zakoni o stečaju i privatizaciji, kaže Čanak i dodaje da mu nije jasno odakle državi novac za podsticaje novom zapošljavanju koje je pominjao prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, a koji se sastoje u tome da će država u naredne tri godine za sedam od 10 novozaposlenih plaćati radne obaveze.
"Od kojih para? To postoji kao rešenje u drugim državama koje se bore protiv sive ekonomije. Ali oni su znatno bogatiji od nas. To mogu da izvedu, na primer, Južnoafrička republika i Brazil, jer i jedni i drugi imaju para koliko hoće. Mi nemamo toliko novca, mi imamo veliki deficit u budžetu kao trajnu stavku - minus, minus i minus", dodao je.

S druge strane, kako kaže, i nova radna mesta moraju imati direktan kontakt sa tržištem, jer se na tržištu i potvrđuju.
"Nova radna mesta se otvaraju da bi se nešto proizvodilo ili da bi se obavljale neke usluge. Možete da zaposlite koga god hoćete, ali vam trebaju kupci, jer oni pokreću tržište", zaključio je Čanak.

Čanak je izabran juče i na čelu Saveta trebalo bi da bude do 7. aprila 2015. godine.

 

Izvor: Tanjug