Stamenković: MMF nije zahtevao smanjenje penzija

08.04.2014.

"Uštede će biti neophodne, kao i svođenje deficita na planiran nivo od 7,1 odsto BDP-a", rekao je ali nije mogao da kaže da li će, i koliko to pogoditi penzije. Ostaje da vidimo, dodao je, šta će se dogovoriti vlada i MMF. 


Podsećajući na nedavnu izjavu ekonomiste Milojka Arsića - da će penzije morati da se smanjuju, Stamenković nije bio spreman da to prihvati kao neminovnost, i poručio je da je mnogo važnije stvaranje održivog penzionog sistema. 

Stamenković je naglasio da nije tačno ono što ovih dana mnogo mediji navode, kako je MMF tražio od Vlade Srbije da smanji plate i penzije. "Bio sam na pregovorima i MMF nije govorio o tome. Samo su rekli da bi naša vlada trebalo da napravi svoju računicu a oni svoju, pa će o tome biti reči kad se formira vlada i kad počnu pregovori", naveo je Stamenković. Kako je precizirao, MMF je govorio o parametrima vežanim za to koliko podići starosnu granicu, radni vek, ali, prema njegovim rečima, dalje od toga nije išao. "MMF svakako ističe da se ne sme dozvoliti da prosečne penzije idu ispod 50 odsto od prosečne plate", podsetio je Stamenković.

Urednik MAT-a je rekao da je neophodno da vlada uštedi 400 miliona evra i da svede deficit na planiran nivo od 7,1 odsto. Ovako će, kako je ocenio, deficit budžeta iznositi oko osam odsto. 

On je rekao i da bi taj novac mogao da se uštedi i smanjivanjem udela sive ekonomije, za koju se, kako je naveo, procenjuje da je dostigla već 30 odsto BDP-a. 

"Pitanje je da li država može da proširi zakonsku obavezu plaćanja poreza za one koji to izbegavaju. Na primer, ja sam svaki dan na zemunskoj pijaci i vidim da se tamo prodaje industrijska roba na tezgama. To ne samo da nije dozvoljeno, već oni na to plaćaju paušalno porez umesto pripadajući, u visini od 25 odsto", kaže Stamenković.

 

Izvor: Tanjug