Vučković: Otkazi u javnom sektoru moguće već ove godine

08.04.2014.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ne isključuje mogućnost da već u ovoj godini bude otpuštanja u javnom sektoru kako bi se uštedelo 400 miliona evra.

 

"Potrebno je što pre usvojiti planove, a ostaje pitanje da li je sve to moguće ove godine. Ne isključujem tu mogućnost, ali ipak treba sačekati plan nove vlade" rekao je Vučković, uz opasku da ad-hok mere i linearna otpuštanja nisu dobra ideja, već da je za to neophodno da se sačeka da nova vlada izadje s planom.

Prema njegovim rečima, na vladi je da sama oceni gde će uštedeti tih 400 miliona, ali kako kaže, verovatno će morati da krati rashode, jer nema mnogo prostora za povećanje prihoda.

"Ne sme da nas iznenadi ni smanjenje mase plata u javnom sektoru, ali ni smanjenje penzija", rekao je nakon predstavljanja novog broja biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT). 

Vučković je naglasio da je potrebna drugačija reforma sa promovisanjem dužeg radnog staža i smanjivanje benefita za raniji odlazak u penziju. 

Dubina problema je tolika, upozorava on, da ne treba da iznenadi ako se bude štedelo na svakom mestu u smislu smanjenja izdataka za robu i usluge, subvencije i slično. 

Vučković je podsetio da će javni dug Srbije da raste do 2017. godine i da do tada mora da se smanjuje deficit budžeta. Deficit će ove godine umesto planiranih 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda iznositi oko osam odsto BDP-a, dodaje on. 

Deficit od osam odsto, prema njegovim rečima, ne može da se smanji preko noći a ni za godinu dana, a idealno bi bilo kad bi se svake godine smanjivao jedan do dva odsto. 

"U tom smislu i javni dug će sa sadašnjih oko 65 odsto BDP-a verovatno do 2017. da predje 70 odsto. Sad je veliko pitanje da li ćemo moći sve te godine da finansiramo deficit uz tako visok javni dug", navodi Vučković. 

Na pitanje da li toliki deficit i javni dug znače i da će kamate na dalje zaduživanje Srbije da rastu on odgovara: "Za kamate će presudno biti da li imamo ozbiljan plan fiskalne konsolidacije. Ukoliko vlada bude ozbiljna i prezentuje dobar program, onda ne treba očekivati previsoke kamate i pored visokog javnog duga i deficita", zaključio je Vučković.

 

Izvor: Tanjug