Begović: Potrebna hitna reforma radnog zakonodavstva

08.04.2014.

Nova vlada trebalo bi hitno da reformiše radno zakonodavstvo, smatra ekonomista Centra za liberalno demokratske studije Boris Begović, pojasnivši da bi to bio jasan signal da se nešto promenilo. 



Zašto baš zakon o radu, Begović objašnjava, za to postoje bar tri razloga. Prvo, kaže on, prema poslednjim rezultatima Ankete o radnoj snazi broj nezaposlenih u Srbiji iznosi oko 600.000, dok je stopa nezaposlenosti 21 odsto. 
"Neki poznavaoci smatraju da su oba podatka potcenjena", izjavio je Begović na skupu posvećenom produbljivanju privredne saradnje Srbije i Velike Britanije koji je organizovala Eurosfera.

Drugi problem je, kako kaže, snaga koju su dobili sindikati, a kojih u Srbiji ima 26.000.
"Biti vođa sindikata je vrlo unosno zanimanje i to toliko da u jednom sindikatu od njegovog osnivanja 1990. godine postoji samo jedan predsednik. Jedino Milo Đukanović ima duži predsednički staž", kazao je Begović.

Treći problem je, navodi on, što "Srbija stoji u svojevrsnoj ideološkoj šizofreniji".
"Kod nas 51odsto ljudi želi u Evropsku uniju, a sve stranke koje su ušle u parlament govore da je naša perspektiva EU. Sa druge strane, govore nam da je sve u kapitalizmu loše. Za neobavestene, u EU vlada kapitalizam", rekao je on, uz opasku da je nasleđe Srbije takvo da i dalje postoji ogromna simpatija prema socijalizmu.

Begović je podvukao da je potrebna reforma radnog zakonodavstva, ali takva da se uspostavi fleksibilno tržište radne snage. 
"To bi značilo pogodnosti sa stanovišta poslodavca, poput zapošljavanja na određeno vreme, na daljinu, i slično", rekao je Beogvić.

On je dodao da je neophodno da se ukine odredba po kojoj je poslodavac dužan da u slučaju otkaza radniku plaća otpremninu za sve godine staža, a ne samo za one provedene kod njega.

Begović je ocenio i da bi vraćanje u radno zakonodavstvo disciplinskih postupaka i svih podsticaja za disciplinovanje radne snage koji su nekad postojali, bilo dobar pomak. Konačno, kako kaže, potrebno je ostaviti i mogućnost za fleksibilnije određivanje plata. 

On je podsetio da je ubedljivu pobedu na izborima, poput one koju je imao Vučić, svojevremeno imala i Margaret Tačer u Velikoj Britaniji i dodao da je ona svoju poruku jasno poslala. 

Njen prvi korak je, ističe Begović, bio rat protiv sindikata.

 

Izvor: Tanjug