Sertić: Očekujem još jedan paket mera za privatni sektor

08.04.2014.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić ocenio je danas da će najavljene mere za zapošljavanje u privatnom sektoru suzbiti sivu ekonomiju.



Na skupu posvećenom produbljivanju privredne saradnje Srbije i Velike Britanije, Sertić je izjavio Tanjugu da očekuje da će nova Vlada ponuditi još jedan paket mera za oporavak privatnog sektora.
"Uveren sam da će omogućavanje poslodavcima koji budu zaposlili deset ljudi da doprinose i poreze plaćaju za njih troje imati efekta i doprineti suzbijanju sive ekonomije", rekao je Sertić 

Po mišljenju čelnika PKS, ova mera će imati efekat, jer će stimulisati poslodavce da prijavljuju radnike.
"To međutim nije jedini način, i zato mora da se donese još jedan kompleksan paket mera koji će pomoći razvoju privatnog sektora", naveo je Sertić.

Kao ključne probleme u privredi koje treba rešiti, Sertić je naveo poboljšanje naplate, ali i stvaranje ambijenta u kome će biti moguće novo zaduživanje privrednih subjekata kod banaka, jer je, kako je naveo, privreda u takvoj situaciji da "ne mogu da se vraćaju ni stari krediti, a kamoli odobravaju novi". 

On je rekao da je najavljena zakonska reforma samo jedan korak u reformama koje će po prvi put biti sveobuhvatne, jer podrazumevaju suštinsku reformu svih segmenata društva. 

 

Izvor: Tanjug