Orbović: Nije jasno kako će se sprovesti najavljene reforme

07.04.2014.

Najava lidera SNS Aleksandra Vučića o rasterećivanju javnog i jačanju privatnog sektora je pozitivna ali nije jasno kako će to sprovesti, kaže Ljubisav Orbović.

 

"Rešenje koje kandidat za premijera nudi rasterećivanjem javnih preduzeća i otvaranjem novih radnih mesta u privatnom sektoru vrlo je pozitivno i predstavlja suštinu onoga što bi trebalo da se dešava", izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Nejasno je, kako dodaje, ko će i kako u privatnom sektoru otvarati ta radna mesta, koji su to poslovi na kojima će se raditi i na koji način i kojom brzinom će se to dešavati. 

Savez samostalnih sindikata Srbije, kako je rekao Orbović, smatra da je neophodno pokrenuti privredu kako bi se omogućilo razvijanje malih i srednjih preduzeća. 

"Mi kao sindikat smatramo da bi pokretanje preduzeća u restruktuiranju moglo da bude zamajac za otvaranje novih radnih mesta, novih poslova, kada je o malim i srednjim preduzećima reč. To bi moglo da dovede do zapošljavanja, odnosno prelaska radnika iz javnih preduzeća u privatni sektor", rekao je Orbović. 

Savez samostalnih sindikata Srbije veruje, kako je rekao Orbović, da je put koji je Aleksandar Vučić najavio dobar, ali da je neophodno znati kojom će se brzinom i kojim sredstvima taj put ostvarivati. 

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić najavio je u subotu, 5. aprila, da će politika nove vlade biti usmerena na "agresivno zapošljavanje i dramatične uštede na troškovnoj strani budžeta", odnosno na jačanje privatnog sektora i "prebavicanje zaposlenih u taj sektor".

 

Izvor: Beta, B92