Sindikat Sloga protiv Vučićevih najava reformi

05.04.2014.

Neprihvatljiva je najava predsednika SNS Aleksandra Vučića da će voditi politiku agresivnog jačanja privatnog sektora radi štednje u javnom, poručuju iz sindikata Sloga.

 

Kako se navodi u saopštenju, Vučićeva današnja najava "pokazuje da nova vlada Srbije neće sprovoditi sistem poput Austrije i Nemačke, već isključivo agresivnu tačerovsku anglosaksonsku socijalnu politiku u kojoj će briga za profit biti jedini parametar",

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" nisu protiv reformi i racionalizacije javnog sektora, ali smatraju da su "apsolutna poslušnost i rad po svaku cenu akonto jačanja privatnog sektora, zabrinjavajući". 

"Ovu državu koja je nekada u svetu bila pojam socijalnog blagostanja, i sve njene privredne resure su napravili radnici, radeći danonoćno u korist svoje budućnosti i države", podseća se u saopštenju. 

Po mišljenju sindikata "Sloga", neophodno je prvo reformisati institucije koje bi trebalo da štite radnike. 

"I mi hoćemo da se ponašamo kao ozbiljni ljudi i da omogućimo realnu budućnost za našu decu, hoćemo razgovore i nudimo ideje, ali nećemo kao odgovorni sindikat pristati da neko u ime radnika pristaje na rešenja koja mu ne nude alternativu", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik U S S "Sloga" Željko Veselinović. 

Posle dnašnje sednice Predsedništva SNS u Beogradu, Vučić je najavio da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude formirana do 25. aprila i da u ponedeljak, 7. aprila pocinju razgovori o njenom sastavu, o čemu će konačnu odluku doneti - Glavni odbor SNS. 

Politika buduće vlade, najavio je Vučić, podrazumeva "agresivno zapošljavanje i dramatične uštede" budžeta, ali ne i otpuštanje. 

Vučić je najavio jačanje privatnog sektora i "prebacivanje zaposlenih" u taj sektor, kao i "agresivnije reforme", a upozorio na veliki "antireformski potencijal" jer svi su za reforme dok one ne stignu do njih.

 

Izvor: Beta, B92