Radnici Jumka ponovo protestuju u Vranju

05.04.2014.

Radnici Jumka ponovo organizuju svakodnevne protestne šetnje u Vranju tražeći isplatu zaostalih plata, overu zdravstenih knjižica, preispitivanje malverzacija u tom preduzeću i utvrđivanje odgovornosti rukovodstva, izjavila je predsednica ASNS u Jumku Snežana Veličković.



Radnici od juče ponovo organizuju protestne šetnje, u periodu od 8,00 do 11,00 časova, a Veličkovićeva kaže da će protest biti radikalizovan ukoliko u toku iduće sedmice ne dođe do pomaka u ispunjavanju njihovih zahteva.

"Imamo samo prazna obećanja i moraćemo da radikalizujemo protest, a to znači da ćemo krenuti pešice od Vranja do Beograda blokirajući autoput", rekla je ona.

Prema njenim rečima, radnici bi po tom scenariju otišli pešice do zgrade Vlade Srbije, gde bi nastavili protest.

Oko 1.700 radnika kompanije Jumko štrajkuje od polovine januara ove godine, a jedan od glavnih zahteva je smena generalnog direktora. 

Radnici Jumka su 12. februara kod Vranja blokirali put ka Makedoniji, a nakon više sati su prihvatili da se povuku kada je na lice mesta stigao vršilac dužnosti ministra privrede, Igor Mirović, koji je razgovarao sa učesnicima protesta.

Ugovorne obaveze Jumka prema domaćim i stranim partnerima iznose oko 400 miliona dinara.

 

Izvor: Tanjug