Kolm: Nova vlada mora da smanji javni sektor

04.04.2014.

Ključni izazov za novu vladu Srbije odnosiće se na smanjenje i privatizaciju glomaznog javnog sektora, koji zapošljava više od 700.000 ljudi i koči ekonomski rast, smatra Barbara Kolm, predsednica Hajekovog instituta iz Beča.



Kako je istakla, drugi izazov biće smanjenje broja nezaposlenih, koji čine petinu stanovništva, uz povećanje prosečne mesečne zarade od 350 evra izmenom Zakona o radu i davanjem podsticaja zaposlenima i poslodavcima. 

Kolm, koja je i direktorka Centra za austrijsku ekonomiju, govoreći o najvažnijim zadacima tima budućeg premijera Aleksandra Vučića, ocenjuje i da bi velike kompanije u državnom vlasništvu trebalo privatizovati "i zaustaviti izlivanje novca iz njih u kase političkih stranaka“.

Na pitanje da li očekuje ubrzani tempo reformi, jer je SNS dobila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima, ona kaže da uz dobronamerne reforme, treba očekivati brz tempo obećanih reformi, ali očekuje i da će se nastaviti partnerstvo sa SPS.

Komentarišući angažovanje stranih savetnika, ona kaže da je to opravdano ukolikio savetnici iz inostranstva unaprede proces i imaju iskustva u strukturnim reformama, ali ne i ako ne dođe do promena.

"Konkretnije govoreći, ukoliko oni mogu da pomognu da Srbija krene putem stabilnog razvoja utemeljenog na individualnim slobodama i podsticajima za preduzetnike, onda su dobrodošli svi koraci u navedenom pravcu. Ali, ako se strani savetnici unajmljuju da bi pomogli u sprovođenje intervencionističkih mera, snažno savetujem srpskoj vladi da to ne čini", rekla je Kolm. 

Govoreći o perspektivama ekonomskog rasta u Srbiji ona je ocenila da bi, ukoliko nova vlada ispuni obećanja, ekonomski rast možda mogao i da nadmašiti predviđanja NBS od 1,5 odsto.

 

Izvor: Danas, Tanjug