Povećanje poreza na imovinu zatvara firme

03.04.2014.

Privrednici iz nekoliko gradova nezadovoljni su zbog novog načina obračuna poreza na imovinu, jer su neki od njih dobili i do 10 puta veće račune nego lane.

 

Oni tvrde da im zbog uvećanih osnovica za obračun poreza, koje zavise od gradske zone u kojoj posluju, preti zatvaranje firmi. Računi su uneli nemir među vlasnike privatnih preduzeća u Beogradu, Čačku, Valjevu, Novom Sadu...

Ivan Kovačević, direktor "Đuro Salaj“ iz Beograda, kaže da je prošle godine platio porez 1,36 miliona dinara, a sada će morati da izdvoji čak 5,87 miliona dinara.

"Kvadrat zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu poreznici su procenili na 2.700 evra, a po toj ceni su računali i podrume i tavane", priča Kovačević. 

"Gradski zavod za veštačenje je procenio da na ovoj lokaciji kvadrat košta 1.130 evra. Osim toga, u pitanju je zgrada iz 1939. godine, tako da je vrednost njihovog kvadrata nerealno visoka. Cene nekretnina su pale za 30 odsto, a država povećava porez četiri i po puta. Bez obzira na to što je u centru grada, svi znaju da poslovni prostor niko više ne može da iznajmi, jer je velika kriza. Ne znam stvarno ko će moći da plati tako veliki porez", navodi on. 

Privrednici iz Čačka bili su zabezeknuti kada su nedavno dobili rešenja o porezu na imovinu, jer je gradskom odlukom cela teritorija grada proglašena jedinstvenom zonom za oporezivanje, bez obzira na to da li se poslovni prostor nalazi u strogom centru grada, na periferiji ili u seoskom području. 

"Pokrenućemo inicijativu za promenu republičkog Zakona o porezu na imovinu, koji je poslužio kao osnov za donošenje ove gradske odluke o utvrđivanju kriterijuma i iznosa za formiranje osnovice poreza na imovinu, koja je 149.000 dinara po metru kvadratnom. Mnoge kolege su u strahu da neće moći da podnesu ovakve namete i da će morati da zatvore svoje firme", rekao je Dragan Jović iz Foruma privrednika. 

Dogovoreno je da se formira komisija koja će imati zadatak da pronađe rešenje za ovaj problem. Privrednici će do tada plaćati porez po starim obračunima, a, kako kažu, ukoliko Grad ne bude izašao u susret oni će stupiti u neki vid građanske neposlušnosti. 

U Uniji poslodavaca Vojvodine kažu da rešenja za naplatu poreza na imovinu pravnih lica u Novom Sadu još nisu počela da stižu. Oni očekuju da će iznosi biti veći samo u prvoj od ukupno pet gradskih zona na koje je, od ove godine, podeljen najveći vojvođanski grad. 

Zbog poreza na imovinu, koji će ove godine biti od tri do osam puta veći, na inicijativu „Valjevskog biznis kluba“, Regionalne privredne komore i Grada Valjeva biće preispitana odluka o naplati ove dažbine. Davanjem ovlašćenja lokalnim samoupravama da donose odluke kojima se utvrđuje porez na imovinu, došlo je do određenih nesporazuma i nesnalaženja, kaže Desimir Tadić, predsednik „Valjevskog biznis kluba“.

Iznos poreza na imovinu se određuje tako što se zakonom definisanom stopom od 0,4 odsto množi procenjena vrednost imovine koju vrše sami vlasnici, a ono što više brine su izmene stopa amortizacije. Sada je zakonom određeno da se vrednost zgrada zbog amortizacije može umanjiti najviše 40 odsto, a ranije tu nije bilo ograničenja, kaže Miljana Stojšić Stojanovski.

 

Izvor: Novosti