O Zakonu o radu sledeće nedelje

03.04.2014.

Sastanak Radne grupa za izmene Zakona o radu (ZOR) neće biti održan sutra, već u četvrtak sledeće nedelje, kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

 

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović, rekao je Tanjugu da će na sastanku čije je održavanje planirano 10. aprila članovi Radne grupe razmatrati odredbe koje se odnose na minimalnu zaradu, prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, kao i razloge za davanje otkaza radniku.

On je naveo da članovi radne grupe nisu mogli da organizuju sastanak ove nedelje budući da su prethodna dva dana učestvovali na seminaru na Paliću koji je organizovala Međunarodna organizacija rada (MOR). 

Osvrćući se na skup na Paliću, Mihajlović je rekao da se sindikati nisu složili sa predloženom agendom i da su očekivali da će više reči biti o Zakonu o radu, odnosno spornim odredbama. 

"Očekivali smo da će se pričati o odredbama koje sa ostalim članovima Radne grupe nismo uspeli da usaglasimo do sada kako bi dobili mišljenje od predstavnika Međunarodne organizacije rada, ali to se nije dogodilo", rekao je Mihajlović dodajući da su zbog toga sindikati napustili skup. 

Sindikati su pri stavu da bi minimalna cena trebalo da se utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošacke korpe. 

Smatraju, takođe smatraju da bi prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i dalje trebalo da važi, odnosno da se ne ukida. 

Na ranijim sastancima Radne grupe predstavnici radnika su tražili da rad na određeno vreme u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih. 

Što se tiče otpremnina, sindikalci su se složiili da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate. 

Na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa predstavnicima vlade početkom januara dogovoreno je da se Nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja juna.

 

Izvor: Tanjug