Ikarbus: Beograd da menja propise

02.04.2014.

Direktor Ikarbusa kaže da je za korišćenje autobusa koji je ta kompanija napravila u saradnji s Mercedesom, u Beogradu neophodna izmena gradskog pravilnika.

 

Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić izjavio je Tanjugu da to preduzeće pregovara sa brojnim prevoznicima zainteresovanim za kupovinu novog autobusa IK112 le, koji je napravljen u saradnji sa nemačkim Mercedesom.

On je izrazio očekivanje da će, nakon formiranja nove gradske vlasti, biti promenjen pravilnik - po kojem autobusi sa takvim šasijama ne mogu da se koriste, jer visina poda autobusa mora da bude celom dužinom ista. Vićentić je naglasio da je Beograd, koliko je njemu poznato, jedini evropski grad koji ima takav propis. 

Ikarbus će početi da proizvodi nove autobuse kada budu sklopljeni ugovori. 

"Postoji veliko interesovanje, to je zaista sjajan autobus sa fantastičnom cenom", istakao je Vićentić.

On je rekao i da prevoznik Trans-jug iz Beograda nije odustao od kupovine prva četiri autobusa već da je problem u tome što to preduzeće ima finansijske probleme.

Osim finansijskih problema koje ta kompanija ima, prepreka za potpisivanje ugovora je upravo Uredba grada, po kojoj autobusi sa ovakvim šasijama ne zadovoljavaju definisani kriterijum, jer visina poda autobusa mora da je celom dužinom ista, izjavio je za “Privredni pregled“ Zoran Tanasić, član izvršnog odbora lizing kompanije Lipaks. 

Da bi se promenila Uredba treba da se sačeka formiranje gradske vlasti, a zatim održavanje sednice i stavljanje na dnevni red izmene ili donošenje nove uredbe. Za sve ovo potrebno je najmanje tri do četiri meseca, kaže Tanasić. 

Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da se o poslu Ikarbusa sa Mercedesom jako malo zna, jer javnost nije upoznata sa ugovorom o saradnji, pa se ne zna da li je Mercedes spreman da se uključi u privatizaciju Ikarbusa ili pak da samo rentira proizvodne kapacitete zemunske fabrike. 

"Nisam čuo ni da je Ikarbus pre nego što je krenuo u izradu novog autobusa kupio bilo kakvu opremu, pa mi pomalo čudno zvuči da se prototip pravi dva meseca. Zastava je pre nego što smo krenuli u ozbiljan posao sa Fijatom kupila opremu vrednu nekoliko miliona evra, i bez problema smo se uključili u serijsku proizvodnju 'fiata 500L'", rekao je Mihajlović. 

Ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji Ikarbusa i nemačkog automobilskog giganta, preme najavama iz "Ikarbusa", trebalo je da bude potpisan do kraja marta, ali se to očigledno nije dogodilo, konstatuje “Privredni pregled“ navodeći da u Ikarbusu nisu mogli da dobiju informaciju zbog čega još nije došlo do toga. 

Prodaja novog Ikarbusovog autobusa IK112 le zvanično je počela 14. marta na sajmu automobila i autobus košta oko 130.000 evra. 

Vićentić je ranije izjavio da postoji veliko interesovanje za taj model u zemljama iz okruženja, kao što su Hrvatska i Rumunija. 

Taj model ima Evro 5 motor, a u planu je i izrada modela sa Evro 6 motorom. 

Autobusu ima 35 sedišta, a predvidjen je za ukupno 100 putnika. 

Na tom modelu Mercedes će isporučivati šasiju, a Ikarbus će raditi nadogradnju. 

U Ikarbusovoj fabrici će se zajednički raditi na jos više novih modela autobusa - gradskih, medugradskih, turističkih i kombi vozila.

 

Prethodni pokušaj saradnje Ikarbusa i Mercedesa završen neslavno

Zemunski proizvođač autobusa već je jednom započinjao istu saradnju s nemačkim gigantom, ali je ona očigledno propala. Tada je ugovorom koji je potpisan 4. juna 1997. godine u Štutgartu, bilo predviđeno da "Mercedes benc" isporučuje šasije sa agregatima i drugu opremu, a da "Ikarbus" montira autobuse koji će nositi znak "Mercedesa". To je potvrdio i Mihajlović.

"'Ikarbus' je pre 17 godina potpisao ugovor sa 'Mercedesom' o kooperaciji i tada su proizveli prototipove solo gradskog autobusa i visoko-turističkog autobusa na šasiji Mercedesa, i imali su pravo na'Mercedesovu 'zvezdu', ali samo za tržište Srbije. Doduše tada do proizvodnje veće serije nije došlo, zbog, kako sam čuo, visoke cene autobusa sa 'Mercedesovom' šasijom. Nadam se da se to neće desiti i sa ovim novim modelom", rekao je Mihajlović.

 


Izvor: Privredni pregled, Tanjug, B92

Foto: B92