Lekovac: Radnici blokirali put

01.04.2014.

Radnici fabrike za proizvodnju plastificiranog lima i panela "Interlemind" u Leskovcu blokiralil su juče na jedan sat ulaz u grad iz pravca Vranja.

 

Radnici zahtevaju isplatu 16 zaostalih plata i raskid ugovora sa većinskim vlasnikom iz Bugarske.

Predsednik Samostalnog sindikata Saša Milenković rekao je Tanjugu da su radnici odlučili da posle mesec i po dana ponovo blokiraju put, jer država koja je vlasnik 49 odsto preduzeća nije ništa preduzela da ih zaštiti.

Pored toga većinski vlasnik iz Bugarske Valnetin Zaharijev ne dolazi u fabriku već devet meseci. 

"Izbori su prošli. Pre izbora svi su obećali, međutim od obećanja se ne živi. Ovi radnici 16 meseci ne primaju platu nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju ništa, nemaju čime da žive više. Svakog dana ćemo blokirati put da se urazume", kazao je Milenković i izrazio očekivanje da ih lokalna samouprava podrži. 

On je podsetio da je pre izbora na intervenciju ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igora Mirovića , delegacija radnika posetila Agenciju za privatizaciju i da im je obećano da će nadležni organi ispitati poslovanje fabrike i da će doći do raskida privatizacije. 

Na protestu je bilo oko 50 radnika, a neki od njih su došli sa članovima porodice. 

"Imam troje dece i suprugu. Ništa ne primam. Struju su mi isključili. Za vodu dugujem 27.000 dinara, a za iznosenje dsmeća 27.000 dinara. Odakle da dam državi pare ako vlasnik ove firme meni ne da platu", kaže radnik Dejan Nikolić. 

I drugi radnici tvrde da žive sa ogromnim dugovima za komunalne usluge i da ne mogu ni porodicu da prehrane. 

"Ja i supruga smo dobili otkaz. Ja sam dobio infarkt kada sam dobio otkaz od stresa. Bio sam poslovođa 30 godina pred penziju sam dobio otkaz, kako bi zastrašili i ostale ljude", objašnjava Živadin Mitić. 

Predstavnici sindikata kažu da zbog nebrige vlasnika i države može doći i do ekološke katastrofe. 

"Imamo između 40 i 45 tona hemikalija i gasa i ukoliko bi se desilo nešto nepredvidivo, pošto ima i krađe, došlo bi do ekološke katastrofe u Leskovcu. Sve institucije su obaveštene o tome i niko ne reaguje", upozorava Milenković. 

Leskovačka fabrika plastificiranog lima "Interlemind" prodata je 2005. godine bugarskoj kompaniji "Kremikovci" za 111 miliona dinara. 

Sindikati i radnici su još tada upozoravali da je fabrika procenjena pet puta manje nego što zaista vredi. 

Pre privatizacije u "Interlemindu" se proizvodilo oko 7.500 tona plastificiranog lima a nakon privatizacije ni 50 odsto od te količine. 

Vlasnik fabrike Bugarin Vladimir Zaharijev bio je vlasnik još nekoliko fabrika u Srbiji ali je Agencija za privatizaciju u većini njih raskinula ugovore zbog neispunjenih obaveza.

 

Izvor: Tanjug