Vučković: Srbija se nalazi u predstečajnom stanju

28.03.2014.

Član Fiskalnog saveta, Vladimr Vučković, upozorio je danas da se Srbija nalazi u predstečajnom stanju zbog loše ekonomske situacije i ocenio da nova vlada mora odmah po formiranju da izvrši rebalans budžeta, ostvari uštede u javnom sektoru, krene u restruktuiranje javnih preduzeća i donese set reformskih zakona.


 

"Za vreme ove nove vlade, ako se ništa ne uradi, možemo da doživimo kolaps", ocenio je on gostujuci na Radio-televiziji Vojvodine.

Kako je objasnio, država mora da se zadužuje da bi finansirala svoje poslove, ali ako se desi da kreditori "spuste rampu" zbog nedostatka poverenja, Srbija onda mora prisilno da smanjuje javne rashode, a to znači donošenje nepopularnih mera.

Vučković je rekao da trenutni kreditni rejting Srbije "BB-" spada u kategoriju "đubre rejtinga", jer znači rizik za potencijalnog kreditora, i to je, dodao je, "još jedno upozorenje da je situacija u kojoj se nalazi zemlja neodrživa i da ne ulivamo poverenje da ćemo na vreme vratiti novac".

Vučković je izrazio nadu da će Srbija dobiti novu vladu koja će identifikovati prioritetne probleme u državi i da će stvarno početi da ih rešava, ocenjujući da ćemo u prvih 10 do 15 dana nove vlade znati na čemu smo.

Komentarišući jučerašnje upozorenje šefa beogradske Kancelarije Svetske banke da Srbiji neće biti odobreno 250 miliona dolara kredita ukoliko ne započne reforme, Vučković je rekao da to moramo shvatiti ozbiljno, jer podrška Svetske banke mnogo znači pred inokreditorima.

Vučković je napomenuo da su sredstva za budžet od 250 miliona dolara neznatna u odnosu na pet milijardi evra, koliko nam ove godine treba za finansiranje deficita i otplatu javnog duga.

Povodom podatka da je NBS od početka godine prodala 820 miliona evra da bi odbranila stabilnost dinara, Vučković je ocenio da je to "zabrinjavajuće, jer je tu bilo i malo političkog momenta zbog nastojanja da dinar bude što stabilniji u predizbornoj kampanji, što je odraz nepoverenja u dinar".

"Mi za sada imamo dovoljno deviznih rezervi, ali dolaze godine kada ćemo sve više da vraćamo strane kredite i treba čuvati te devizne rezerve za "crne dane", tako da ovaj tempo odbrane dinara sigurno nije izdrživ na dugu rok", ocenio je Vučković.

 

Izvor: Tanjug