Prekinut štrajk u JKP "Čistoća"

27.03.2014.

Štrajk zaposlenih u JKP "Čistoća" u Novom Sadu okončan je danas oko 15 časova, saopšteno je iz tog preduzeća.



Na terenu se nalazi šest vozila za odnošenje smeća i dva vozila za pranje kanti za smeće, tako da se očekuje da će u trećoj smeni rad preduzeća biti potpuno normalizovan, navodi se u saopštenju JKP "Čistoća".

"Novi Sad neće dozvoliti da građani trpe zbog par nezadovoljnih pojedinaca i neće dozvoliti politizaciju nečega što i nije problem", kažu u JKP "Čistoća".

Uprava ovog preduzeća ranije danas saopštila je da iza štrajka ne stoje sindikati preduzeća, kao ni veći broj zaposlenih, već da su "nelegitimnu obustava rada pokrenuli radnici koje je 'Čistoća' angažovala preko studentske zadruge, nezadovoljni time što im nije isplaćena februarska plata".

U saopštenju se ističe da je na sastanku, koji je danas inicirao gradonačelnik Miloš Vučević, a na kom su prisustvovali direktor JKP "Čistoća" Vladimir Zelenović, kao i predstavnici nezadovoljnih radnika, zaposlenima ponuđeno da im budu isplaćene akontacije za februar mesec.

"Uprkos dobroj volji Grada i "Čistoće", druga strana je odbila ovaj predlog i nastavila sa obustavom rada. Pojedinim radnicima, koji su želeli da nastave sa radom, prećeno je čak i fizičkom silom, o čemu je obaveštena policija", dodaje se u saopštenju.

U preduzeću uveravaju građene da osnovne delatnosti "Čistoće", uključujući i redovno odnošenje smeća sa ulica, ovim neće biti ugrožene.

U saopštenju se dodaje i da će "Čistoća" raskinuti ugovor sa licima koja su angažovana preko studentske zadruge, a koji učestvuju u ovom protivzakonitom štrajku, čime su pokušali da ugroze rad preduzeća i vršenje delatnosti odnošenja smeća.

Juče popodne druga smena radnika "Čistoće" nije izašla na teren da odnosi smeće. Radnici kažu da su stupili u štrajk jer nisu dobili dva meseca plate.

"Stalno nam obećavaju - biće danas sutra, prete nam nekim ucenama i oglasima. Postalo je nepodnošljivo. Sad su i policiju doveli. Ne može više ovako da se izdrži. Više od pola ljudi su podstanari, kirije nisu plaćenje... opšti haos. Isto je i za one koji su stalno zaposleni i za ljude angažovane preko studentskih zadruga. Niko platu nije dobio dva meseca. Ova situacija traje već skoro dve godine", kaže za Radio-televiziju Vojvodine radnik "Čistoće" Milovan Torba.

On dodaje da im je iz uprave preduzeća rečeno da će platu dobiti u roku od deset dana, ali samo jedan deo.

Radnici ovog novosadskog Javno komunalnog preduzeća potpuno su obustavili rad juče popodne, kada druga smena radnika "Čistoće" nije izašla na teren da odnosi smeće.

 

Izvor: RTV, Tanjug