Jednočasovni štrajk upozorenja u Fondu PIO

27.03.2014.

Zaposleni u Republičkom PIO fondu danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja zahtevajući da se izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama kako im zarade ne bi bile smanjene već ostale na nivou iz februara ove godine.



Povod za organizovanje štrajka upozorenja je preporuka Državne revizorske institucije (DRI) prema kojoj bi plate zaposlenima u fondu počev od 21. marta trebalo da budu smanjenje do 30 odsto.

Predsednica Sindikata zaposlenih u Fondu PIO Ljiljana Kremić rekla je za Tanjug da su danas štrajku pristupile sve organizacione jedinice fonda kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima širom Srbije.

Ona je navela da predstavnici sindikata već godinu i po dana pokušavaju da reše problem u vezi izmene Uredbe, ali da dogovor sa resornim ministarstvima nisu uspeli da postignu.

"Prinuđeni smo na štrajk jer nam je posao veoma obiman i iz dana u dan se uvećava", rekla je ona, i ukazala da zaposleni u Fondu PIO rade komplikovanije poslove od svih organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, a već sada imaju plate manje plate od njih.

Ukoliko predstavnici resornih ministarstva ne pokažu interesovanja i izađu im u susret u vezi sporne Uredbe, kako je kazala Kremić, zaposleni u Fondu PIO će od 8. aprila stupiti u generalni štrajk do ispunjenja zahteva.

Za građane su danas ipak načinjeni ustupci, a Služba za veštačenje radila je zbog hitnih slučajeva.
Sa smanjenjem koje je predviđeno od 21. marta zaposleni u fondu imaće manju platu od prosečne u Republici Srbiji, ističe Kremić.

Prema njenim rečima, problem je u tome što su zaposlenima ukinuti sopstveni prihodi, odnosno regres i topli obrok, jer prema nekim tumačenjima, ne spadaju u javnu službu.

Zaposleni su dovedeni u takav položaj zbog različitog tumačenja propisa, odnosno toga gde se i u koju vrstu službe RF PIO svrstava, da li pripada javnoj službi ili ne.

Kremićeva je navela da zaposleni ne traže nikakvo povećanje plate, niti dodatna sredstva iz budžeta, već da njihove plate ostanu na nivou iz februara 2014. godine, odnosno na onom nivou na kome su bile pre primene preporuke DRI do početka primene najavljenog Zakona o platnim razredima u javnom sektoru.

Predstavnici sindikata podsećaju i da su identičan problem imali zaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koji su ga rešili tako što im je omogućeno da svojim aktom i uredbom isprave sporno, kako im se plate ne bi smanjivale.

 

Izvor: Tanjug