Austrija: Najviša stopa nezaposlenosti u poslednjih 60 godina, najniža u EU

26.03.2014.

Stopa nezaposlenosti u Austriji će ove godine porasti na 8,1 odsto, a 2015. će se smanjiti na 8%, prema prognozama nacionalnog Servisa za zapošljavanje (AMS).

 

Prema raspoloživim podacima, na jednoj strani Austrija ima najvišu stopu nezaposlenosti u poslednjih 60 godina, istovremeno, stopa nezaposlenosti je najniža u EU.

Prognozirana stopa nezaposlenosti za ovu godinu predstavlja drugi najviši nivo u minulih šest decenija, budući da je rekord zabeležen 1953. godine kada je iznosila 8,7 odsto.

Direktor AMS-a, Johanes Kopf, očekuje smanjenje stope nezaposlenosti tek u trećem kvartalu iduće godine.

Ekonomski institut Sintezis procenjuje da blagi oporavak privrede u ovoj i idućoj godini neće doprineti smanjenju tenzija na tržištu rada u Austriji. U tekućoj godini broj nezaposlenih će porasti za 21.200 na 308.400 ljudi, a uz njih oko 80.000 lica biće na doškolovavanju, tako da će broj osoba koje traže posao biti nešto ispod 400.000.

"Potreban nam je višegodišnji rast privrede da bi se vratili na nivo pred ekonomsku krizu 2008-2009", istakao je Kopf u izjavi agenciji APA.

Poređenja radi stopa nezaposlelnosti je 2007. iznosila 6,2 odsto. Kopf je dodao da mu manje briga zadaje tekuća od prošle godine, jer se prognozira rast broja otvorenih radnih mesta.

On je istovremeno ukazao da gotovo polovinu nezaposlenih čine osobe koje imaju samo osnovno obrazovanje. AMS, kako je dodao, može reagovati merama obučavanja samo ako postoje osnove u obrazovnom sistemu.

Kopf s tim u vezi očekuje pozitivne impulse kroz planiranu obavezu obrazovanja za mlade do 18 godine starosti.

Šef Saveza sindikata Austrije (OeGB), Erih Foglar, primetio je da na jednoj strani zemlja beleži najvišu stopu nezaposlenosti u poslednjih 60 godina, a istovremeno ima najnižu stopu nezaposlenosti u poređenju sa EU.

 

Izvor: Tanjug