Odgovor Fonda PIO poslodavcima: Procedure raspolaganja imovinom jasne

21.03.2014.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas, povodom optužbi Unije poslodavaca o zloupotrebama imovine tog fonda, da su Pravilnikom koji je usvojio Upravni odbor utvrđeni jasni i precizni uslovi i procedure pri raspolaganju nepokretnom imovinom Fonda.

To, kako se navodi u saopštenju, obezbeđuje transparentnost u odlučivanju, bez obzira koji organ Fonda donosi odluku, i Pravilnikom je uređeno korišćenje imovine na isti način, po istim principima, pravilima i procedurama kao što država uređuje raspolaganje javnom svojinom, zakonom i podzakonskim aktima.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je juče da je pokrenula spor pred Upravnim sudom protiv PIO fonda zbog zloupotrebe imovine i davanja prostorija besplatno penzionerskim udruženjima.

UPS je naveo da su svi njegovi članovi u Upravnom odboru Fonda glasali protiv Pravilnika koji je usvojen, a kojim je "omogućeno raspolaganje nepokretnostima koje praktično predstavlaj zloupotrebu i to u korist PUPS-a koji besplatno koristi imovinu svih penzionera za stranačke prostorije".

Udruženje poslodavaca pokrenulo je zato spor pred Upravnim sudom i to zbog nedomaćinskog upravljanja Fondom, odnosno zato što je, kako navode, Pravilnik Fonda omogućio da se poslovni prostor Fonda i dalje besplatno daje penzionerskim udruženjima, koja ga zatim izdaju u zakup drugima i na taj način stiču prihode.

U Fondu PIO navode da "predstavnici Unije poslodavaca time zapravo izražavaju svoje nezadovoljstvo, jer njihov kandidat za predsednika UO na sednici tog tela nije dobio potreban broj glasova".
"Od tog dana predstavnici Unije poslodavaca, nažalost, svoje nezadovoljstvo ovako iskazanom voljom članova Upravnog odbora, koriste da uprljaju ugled i rad Fonda čiji su dugogodišnji članovi u organima upravljanja", navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Dalje se dodaje da se sve činjenice koje iznose predstavnici Unije poslodavaca odnose na rad Fonda desetinama godina unazad i "da nameru rukovodstva da prvi put od postojanja Fonda upravljanje imovinom dobije normativni okvir i uredi se jednim aktom, odnosno Pravilnikom o raspolaganju nepokretnostima Fonda, zloupotrebljavaju iznoseći neistinu".

Pravilnikom je uređeno korišćenje imovine na isti način, po istim principima, pravilima i procedurama kao što država uređuje raspolaganje javnom svojinom, zakonom i podzakonskim aktima, navode uz Fonda PIO.
"Pravilnikom je predviđeno da se nepokretnosti Fonda mogu dati u zakup, na korišćenje, razmeniti i otuđiti. Svaki vid raspolaganja detaljno je uređen, a postupak se sprovodi u skladu sa aktom Vlade o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanjem u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda".

Takođe ističu da Fond nema ugovorni odnos sa PUPS-om, niti sa bilo kojom drugom partijom i da uslovi Pravilnika ne omogućavaju korišćenje poslovnog prostora od strane političkih partija, kao što to ni do sada poslovna politika i potpisani ugovori nisu omogućavali.

Pravilnik o raspolaganju nepokretnostima Fonda se objavljuje u Službenom glasniku Republike Srbije i podložan je oceni stručne, odnosno celokupne javnosti, navodi se u saopštenju PIO fonda.

 

Izvor: Tanjug