Unija poslodavaca pokrenula spor protiv PIO fonda

21.03.2014.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) pokrenula je spor pred Upravnim sudom protiv PIO fonda zbog zloupotrebe imovine i davanja prostorija besplatno penzionerskim udruženjima. 



U saopštenju UPS navodi da su svi članovi tog tela iz Unije glasali protiv Pravilnika, koji je Upravni odbor Fonda inače usvojio, a kojim je omogućeno raspolaganju nepokretnostima koje praktično predstavlaj zloupotrebu i to u korist PUPS-a koji besplatno koristi imovinu svih penzionera za stranačke prostorije. 

Udruženje poslodavaca pokrenulo je zato spor pred Upravnim sudom i to zbog nedomaćinskog upravljanja Fondom, odnosno zato što je Pravilnik Fonda omogućio da se poslovni prostor Fonda i dalje besplatno daje penzionerskim udruženjima, koja ga zatim izdaju u zakup drugima i na taj način stiču prihode.

Poslodavci navode i da je to što Pravilnik omogućava da "jedna politička partija (PUPS) koristi imovinu svih penzionera, potpuno besplatno, za svoje stranačke prostorije", predstavlja kršenje Zakona o finansiranju političkih stranaka. 

Time je omogućeno i da UO Fonda može da otuđuje imovinu, u koju je u prethodnih 60 godina uloženo gotovo 10 milijardi evra od penzionih doprinosa, što je takođe u suprotnosti sa Zakonom o PIO i Statutom Fonda.

Za takve odluke glasali se predstavnici Saveza penzionera Srbije, čiji je predsednik Jovan Krkobabić, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, na čelu sa Ljubisavom Orbovićem i predstavnici Sindikata "Nezavisnost" na čelu sa Branislavom Čankom, kao i predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, navodi se u saopštenju i podseća da je na probleme u raspolaganju imovinom Fonda PIO upozorila i Državna revizorska institucija u Izveštaju o reviziji završnog računa Fonda za 2012. 

Inače, Fond izdaje besplatno u zakup 15.611 kvadrata svog poslovnog prostora u gradovima i opštinama širom Srbije,a kroz Pravilnik je data mogućnost da se nepokretnosti veličine do 100 kvadrata mogu dalje davati u zakup neposrednom pogodbom.

Predviđena je i mogućnost da direktor Fonda da odobrenje da zakupac, kome je prostor ustupljen besplatno, može izdavati prostor u zakup i ostvarivati prihode na osnovu toga, navodi UPS, dodajući da Pravilnik u suštini treba da "legalizuje" već postojeće stanje. 

To udruženje podseća da se sve ovo dešava u situaciji kada se više od 42 odsto novca neophodnog za isplatu penzija izdvaja iz republičkog budžeta, te da je prosečna cena kvadratnog metra poslovnog prostora u Srbiji šest evra, što znači da Fond mesečno gubi 93.666 evra, a godišnje 1,12 milijardi evra. 

Zbog ovakvog rukovođenja penzionim fondom, UPS se, osim spora pred Upravnik sudom pokrenuo spor pred Upravnim sudom, obratilo i antikorupcijskom timu u vladi, a planirano je i obraćanje relevantnim međunarodnim institucijama (Evropskoj komisiji i Međunarodnoj organizaciji rada), navodi se u saopštenju te organizacije. 

 

Izvor: Tanjug