Autosaobraćaj: Jedni gladuju, drugi se protive

20.03.2014.

Deset radnika kragujevačkog Autosaobraćaja, u organizaciji Samostalnog sindikata firme, deseti dan štrajkuje glađu.

 

Istovremeno, Slobodni sindikat taj potez smatra nepotrebim jer, kako navode, oba radnička udruženja su prošlog meseca dobila obećanja od predstavnika Vlade Srbije da će preduzeće u skorije vreme početi da radi.

Među radnicima koji štrajkuju glađu u kancelariji direktora, njih šest su od sinoć, kako tvrde, prekinuli da uzimaju tečenost. Jedan od njih je i predsednik Samostalnog sindikata Srđan Ilić, koji kaže za Tanjug da je štrajk započet posle prodaje autobusa na licitaciji a po tužbi bivšeg radnika Autosaobraćaja, ali i zato što su zabrinuti za sudbinu preduzeća. 

"Od sinoć u 20 časova, nas šest prestali smo da unosimo tečnost. Imam i dokument da sam odbio da primim infuziju. Ostajemo ovde dok nam se ne obrati neko iz Vlade Srbije, a tražimo da to bude prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić", rekao je Ilić. 

U Slobodnom sindikatu, koji je krajem prošle godine blokirao prugu i magistralni put Kragujevac-Kraljevo i tu blokadu prekinuo posle razgovora sa Vučićem, kažu da ne vide svrhu štrajka glađu. 

"Ne učestvujemo u štrajku, jer je dobar deo naših zahteva Vlada Srbije ispunila, ostalo je još da se sprovede u delo da Autosaobraćaj počne da radi. Imamo obećanja da će to biti u skorije vreme i čekamo realizaciju tog obećanja", rekao je Tanjugu potpredsednik Slobodnog sindikata, Ivan Luković.

Luković je naveo da su i predstavnici Samostalnog sindikata prisustvovali tom sastanku u Vladi Srbije sredinom februara, te da su i oni čuli to obećanje i da nakon svega toga ne vidi razloga ni svrhu njihovog štrajka glađu. 

Posle prošlogodišnjeg protesta radnika Vlada Srbije je obezbedila sredstva za isplatu socijalnog programa, pa je Autosaobraćaj napustilo više od 300 radnika, a ostalo je njih 157, od kojih su 100 članovi Slobodnog sindikata, a 44 članovi Samostalnog sindikata. 

Država je tada preuzela akcije lokalne samouprave u Autosaobraćaju i postala većinski vlasnik, a radnicima su isplaćena i tri minamalca. 

Procene su da Autosaobraćaj duguje oko 17 miliona evra, što je tri puta više od vrednosti imovine, koja je gotovo sva, osim glavne autobuske stanice, pod hipotekom. Preduzeće se sada suočava i sa tužbama radnika zbog neizmirenih zarada, a od juče i sa tužbama aktuelnih pet članova Nadzornog odbora koji potražuju 700.000 dinara, koliko im je i isplaćeno za prvih šest meseci prošle godine. 

Kragujevačka policija je oktobra prošle godine saopštila da je za sedam-osam godina podnela više od 10 krivičnih prijava protiv raznih odgovornih lica u Autosaobraćaju zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

 

Izvor: Tanjug