Investitori čekaju Zakon o privatizaciji

18.03.2014.

Više investitora koji su zainteresovani za preduzeća u sastavu Prve petoletke ne mogu da realizuju kupovinu dok se ne usvoji zakon o Zaklon o privatizaciji.

 

Direktor Prve petoletke (PPT) Ljubisav Panić izjavio je da je italijanska firma "Alfa valvole", koja se bavi proizvodnjom ventila za cevovode, zaintresovana za privatizaciju "Industrijske pneumatike", te da je nadležnom ministarstvu još prošle godine u oktobru uputila pismo o namerama.

"Pošto su dobili odgovor da se sa njima može pregovarati, 6. februara održan je sastanak u SIEPI kome su prisustvovali predstavnici Agencije za privatizaciju, SIEPE i Privredne komore i prema oceni prisutnih ponuda je bila korektna, međutim zbog neusvajanja zakona o privatizaciji naša delegacija nije mogla konkretno da odgovori investitoru pod kojim uslovima bi se sprovela privatizacija", objasnio je on. 

Panić tvrdi da investitori insistiraju na brzom odgovoru i naglašava da je i beloruskom "Amkodoru", koji je zaintresovan za tri fabrike PPT - Cilindri, Servoupravljači i TMO, rečeno da sačekaju novi zakon o privatizaciji. 

"Iz Ministarstva privrede je otišao jedan dopis prema njima sa molbom za strpljenje" - tvrdi Panić i podseća da je beloruska kompanija prošle godine svoje investicije usmerila ka Kini izrazivši nadu da će se ove godine opredeliti za Srbiju. 

Direktor Petoletke je naglasio da je zato neophodno što pre rešiti status tog preduzeća i obezbediti pozitivno tekuće poslovanje za šta je potrebna pomoć države. 

"Rešavanje statusa je bitno, jer su nam u ovom trenutku 'ruke vezane', ništa nismo u mogućnosti da uradimo bez saglasnosti Agencije za privatizaciju i nadležnog ministarstva, a potrebno je donositi značajne odluke poput onih o upošljavanju novih radnika ili pronalaska sredstava za investiranje", rekao je on novinarima, uoči jubileja 65 godina od osnivanja Prve petoletke. 

Prema njegovim rečima, PPT je prošle godine realizovala poslove u vrednosti 33 miliona evra, što je za 10 odsto manje u odnosu na 2012, a u prvom kvartalu ove godine je zabeležila realizaciju od osam miliona evra, što je na približno istom nivou kao lani. 

Naglasio je i da je 70 odsto od ukupne realizacije namenjeno izvozu, dok delovi Petoletke, kao što su PPT "Servoupravljači" i PPT "Armature" iz Aleksandrovca izvoze i do 90 odsto proizvodnje. 

Panić ocenjuje da preduzeće teško funkcioniše i da se mesečni prihod, bar kada je reč o prvom kvartalu kreće između 2,5 do tri miliona evra, te da se za sada s tim sredstvima mogu izmirivati plate zaposlenima. 

"Problem je što nema dovoljno sredstava da se blagovremeno obezbedi repromaterijal, pa se javljaju kašnjenja u isporukama", objasnio je on. 

PPT trenutno zapošljava 3.200 radnika, a prošle godine je po osnovu socijalnog programa fabriku napustilo 640 ljudi.

 

Izvor: Tanjug