Simpo: Konverzija kapitala po formiranju nove Vlade

17.03.2014.

Sudbinu poreskog duga "Simpa" rešavaće nova Vlada Srbije, a konverzija kapitala će biti završena u predviđenom roku, pišu "Novosti".

 

Listu su u kompaniji naveli da je isključena svaka mogućnost blokade računa zbog neizmirenih poreskih obaveza.

Kompanija strateškog partnera može da dobije tek pošto država, na ime velikog potraživanja, uđe u vlasništvo ove kompanije. Rok za to je, prema navodima iz "Simpa", kraj aprila ove godine.

Reč je o drugom "produžetku" roka za okončanje konverzije, zbog vanrednih parlamentarnih izbora. 

U "Simpu" navode da je preduzeće u postupku privatizacije, kao i da postoji zainteresovanost ruskog partnera za kupovinu državnog paketa akcija, ali tek nakon izvršene konverzije, kada će država postati većinski vlasnik "Simpa". 

Po informacijama iz vranjske komapnije, sigurno je da država nema interesa da bude poslodavac na duži vremenski period, već da u što kraćem roku proda svoj paket akcija. 

U Ministarstvu privrede, pak, "Novostima" je rečeno da odluka o konverziji još nije doneta. 

Poslednji podaci Poreske uprave Srbije pokazuju da preduzeće "Simpo" na ime neplaćenih poreza i doprinosa duguje 3,98 milijardi dinara. 

"Dogovor" sa državom je bio da se ovaj dug konvertuje u njeno vlasništvo, a kompanija potom proda. Kamen spoticanja, međutim, bila je vrednost akcija po kojima bi država ušla u vlasništvo "Simpa".

 

Izvor: Novosti, B92