Orbović: Pobeda SNS-a olakšaće pregovore oko Zakona o radu

17.03.2014.

Pregovori o Zakonu o radu i drugim zakonima će zbog opšteg ambijenta, biti i dalje vrlo teški, ali ovakva pobeda SNS-a znači da je i odgovornost na toj partiji, što će nam omogućiti da lakše dođemo do dogovora i zajedničkog rešenja, ocenio je danas presednik Saveza samostalnih sibidkata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović.

 


On je u izjavi za Tanjug, rekao da posle odlaska prethodnog ministra privrede, nisu imali probleme sa pregovorima i da su obavili jedan deo razgovora oko zakona i pripremili se za novog ministra, da bi se u relativno krtakom vremenskom periodu dogovorili oko rešenja.
"Očekujem da ćemo naći zajedničko rešenje koje će bar biti pirbižno prihvatljivo za sve socijalne partnere, a siguran sam da ćemo imati podršku novog premijera", kazao je on.

Socijalni dijalog ubuduće je, smatra Orbović, nepohodno voditi kroz Socijalno ekonomski savet, jer reforme neće moći da funkcionošu niti će imati pravni smisao, ako ne budu išle preko tog tela. On je izrazio očekivanje da će nova vlada omogućiti njegovo funkcionisanje, ali i primetio da će to velikim delom zavisiti od ministra za rad i socijalnu politiku.
"Očito je da se moramo okrenuti prema privredi, jer ako se ne bude išlo u tom pravcu i ako ne budemo imali investicije, teško će biti bilo šta uraditi, ali hteo bih da istaknem da su nam važne pre svega domaće investcije, jer treba da pokrenemo sopsvene resurse", smatra on.

Presednik sindikata je ocenio da bi za kratko vreme mogao da se pokaže pomak ka boljitku, ako dođe do pokretanja preduzeća u pocesu restrukturiranja i otvaranja novih radnih mesta, a u tom smislu dobrodošla su ulaganja iz svih zemalja.
"Očekujemo vrlo težak period. Izbori su pokazali da su građani dali poverenje jedoj političkoj partiji, upravo da bi izvršila određene promene i reforme koje su neophodne, da bi privreda počela da funckioniše, a ta partija je dala dorpinos i borbi protiv korupcije i kriminala, što će takođe pozitivno uticati na privredu", zaključio je Orbović.

 

Izvor: Tanjug