NIS finansira 10 opština u Srbiji

15.03.2014.

Naftna industrija Srbije (NIS) i 10 opština u kojima ta kompanija posluje, sklopili su sporazume o saradnji.

 

Sporazumi će omogućiti da se u tim opštinama u 2014. realizuju različiti socijalno odgovorni projekti, vredni 110 miliona dinara.

Sporazume su u Beogradu potpisali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i gradonačelnici Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Niša, Kikinde, Kanjiže, Novog Bečeja, Srbobrana, Žitišta i Čačka.

Projekti, koje će građani moći da predlože na javnom konkursu, biće realizovani iz oblasti sporta, kulture, nauke, životne sredine i pomoći socijalno ugroženima. Javni konkurs za te projekte, iz ovogodišnjeg NIS-ovog korporativnog programa "Saradnja radi razvoja" pod sloganom "Zajednici zajedno", počeće sutra i trajaće do 4. aprila. 

Kravčenko je, posle potpisivanja sporazuma, rekao da je NIS u socijalno odgovorne projekte do sada uložio 1,5 milijardu dinara, što kako je rekao nije malo, ali da nije ni mnogo, s obzirom na potrebe. Cilj NIS-a je da ulaganja u socijalne i društveno odgovorne projekte još više poraste, dodao je Kravčenko, istakavši da kako raste snaga kompanije, tako će i ta ulaganja biti veća. 

Kravčenko je rekao da, za njega lično, potpisivanje ovih sporazuma za realizaciju socijalno odgovornih projekata znači čak i više, nego potpisivanje nekog sporazuma o investicijama. 

Suština NIS-ovog programa "Saradnja radi razvoja" je da građani i neprofitne organizacije predlažu projekte, koje žele da budu realizovani u njihovim opštinama. O izboru projekata će odlučivati komisija, koju će činiti predstavnici regionalnih vlasti, NIS-a i lokalne ugledne ličnosti. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Novi Sad sa zadovoljstvom nastavlja saradnju sa NIS-om i dodao da je taj grad ponosan što je sedište te kompanije baš u Novom Sadu. 

NIS nije samo najveći investitor u Srbiji, već i kompanija koja ne zaboravlja da, paralelno sa tim investicijama, realizuje i društveno-odgovorne projekte, rekao je Vučević i najavio otvaranje dvojezičkog srpsko-ruskog odeljenja u jednoj školi u Novom Sadu, u saradnji gradskih vlasti i NIS-a. 

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković zahvalio je NIS-u za podršku tom gradu jer se, kako je rekao, nekada čini da južno od Beograda nema Srbije do Čačka i Niša. On je istakao da je Niš distributivni centar NIS-ovih proizvoda, naglasivši da taj grad ima izuzetnu saradnju sa NIS-om. 

Gradonačelnik Čačka je kazao da je NIS jedna od najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi i jedna od najvećih punilaca srpskog budžeta i da je za grad Čačak privilegija da sarađuje sa tom kompanijom. On je poručio da, ako je srpska naftna industrija uspešna, onda je to dobro za celu Srbiju. 

Na konferenciji je rečeno da su iz ovog korporativnog programa NIS-a prethodnih godina realizovani različiti projekti, kao što su muzički i filmski festivali, kulturno-umetnički programi, festivali nauke, ekološki programi, izgrađeni sportski tereni, plivališta, gradske plaže, a ukazana je i pomoć starim i socijalno ugroženim građanima i invalidima. 

 

Izvor: Tanjug